Companii

Vanzarile Eximtur au scazut cu 20%

07.07.2009, 20:33 20

Agentia de turism Eximtur din Cluj, controlata de familia Morariu, a realizat in primele cinci luni din acest an vanzari de peste 8,9 mil. euro 37,4 mil. lei), in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Pe turism intern am inregistrat in primele cinci luni din acest an o scadere de aproximativ 4% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Pentru vacantele individuale, cu autoturismul propriu sau cu autocarul cele mai cautate destinatii sunt Turcia, avand in vedere ca ofera cel mai bun raport calitate-pret, si Grecia. Pachetele de vacanta pentru Croatia sunt in crestere, datorita accesibilitatii, conditiilor oferite si apropierii fata de tara noastra. In Romania, cea mai cautata destinatie este litoralul Marii Negre", a declarat pentru ZF Transilvania Lucia Morariu, director general Eximtur.
Potrivit reprezentantilor agentiei clujene de turism, piata locala inregistreaza in prezent o scadere de circa 40% fata de anul trecut. „Speram sa inchidem anul in curs la acelasi nivel de profit fata de 2008, avand in vedere ca am renegociat costurile de functionare ale agentiilor noastre", spune Lucia Morariu.
Anul trecut compania a realizat o cifra de afaceri de 40,5 mil. euro.
Cea mai mare parte a veniturilor au fost aduse anul trecut din vanzarea de bilete de avion, respectiv 45%, aproximativ 25% a fost obtinuti din turismul intern si inca 25% din turismul extern, iar restul de 5% din alte servicii. Anul trecut Eximtur a deschis trei noi agentii, doua dintre acestea fiind in orase in care compania este deja prezenta.
 „Eximtur este o agentie specializata pe turismul intern, astfel ca majoritatea clientilor nostri opteaza pentru litoralul romanesc, pe locul doi se afla statiunile balneoclimaterice, urmate de cele montane si pensiunile agroturistice. Pentru turismul extern, una dintre cele mai ieftine destinatii este Bulgaria, iar cele mai scumpe pachete turistice vandute sunt pentru Dubai", a spus directorul general Eximtur.
Echipa Eximtur numara anul trecut 91 de persoane, agentia clujeana fiind al doilea operator de pe aceasta piata, dupa Happy Tour, controlata de fondul de investitii GED.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO