Companii

Vanzarile Help Net urca cu 40%, dar marja scade

31.07.2008, 18:49 24

Reteaua de farmacii Help Net, unul dintre principalii jucatori din retailul farmaceutic local, a consemnat o cifra de afaceri de 32 de milioane de euro in prima jumatate a anului, avansul fata de aceeasi perioada din 2007 fiind de 40%.
Totodata, marja de profit a companiei s-a redus la 1% (320.000 de euro), de la circa 2,5% in cursul anului trecut.
Reducerea marjei comerciale a fost explicata de oficialii companiei prin fixarea de catre Ministerul Sanatatii a cursului valutar de raportare a preturilor la nivelul celui din aprilie 2007, calculat la 3,32 lei pentru un euro.
"Consecinta directa a acestor modificari a fost scaderea marjelor, a discounturilor si modificarea termenelor de plata, survenite in mod natural dupa inghetarea cursului si care ne-a afectat si pe noi", a declarat Isabelle Iacob, directorul general al Help Net Farma.
Pentru 2008 bugetul stabilit de companie urmareste o cifra de afaceri de 68 de milioane de euro. Ca factori de crestere a businessului, Iacob a mentionat si transferul unor medicamente, precum cele oncologice sau antidiabetice, din sistemul cu circuit inchis pe piata generala. "Aceasta modificare a generat o crestere de 55% a vanzarilor pe categoria Rx (medicamente eliberate cu prescriptie medicala) si implicit a cifrei de afaceri la nivel de companie", a spus Iacob.
Cea mai mare pondere in valoarea vanzarilor Help Net o detin medicamentele eliberate prin prescriptie, circa 50% (16 milioane de euro), in timp ce OTC-urile, medicamentele ce se pot comercializa fara o reteta, reprezinta 25%.
Compania a anuntat anterior ca pentru anul in curs urmareste extinderea pana la 118 unitati, iar in acelasi timp planul de dezvoltare pana in 2010 a fost restructurat de la 200 la 160 de farmacii. "Avand in vedere ca aceasta stare de fapt (inghetarea cursului valutar de raportare - n. red.) are o puternica influenta - putem vorbi de o reducere drastica a marjei comerciale pentru prima jumatate a anului in curs -, Help Net si-a modificat strategia urmand sa atinga pana in 2010 un numar de 160 de unitati si nu de 200, cate erau planificate", a spus Iacob.
Help Net face parte din grupul farmaceutic Farmexim, care a raportat in primele sase luni ale anului o apreciere de 43% a vanzarilor, la 115 milioane de euro.
In sectorul de retail farmaceutic Help Net, controlata de Ovidiu Buluc (59,25%) si Isabelle Iacob (30%), concureaza cu lanturile de farmacii Sensiblu, detinute de A&D Pharma, Catena, Dona sau Centrofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO