Companii

Vanzarile Holcim au crescut cu 13,6% la noua luni

10.11.2005, 18:07 12

Producatorul de materiale de constructii Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian, a inregistrat o crestere valorica a vanzarilor pe primele noua luni ale acestui an de 13,6%, fata de perioada similara a anului trecut.

In volum, vanzarile companiei au crescut cu 11,6%, afirma reprezentantii Holcim. Compania elvetiana activeaza pe pietele de ciment, betoane si agregate, aflate in crestere pe fondul consumului tot mai mare de materiale de constructii.

Holcim Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu 10% fata de nivelul de 130 milioane de euro obtinut anul trecut.

Compania are in plan investitii de 150 de milioane de franci elvetieni (105 mil. de euro) in perioada 2005-2008 pentru modernizarea si extinderea capacitatilor de productie.

Holcim Romania a realizat pe primul semestru o crestere a vanzarilor cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar preturile produselor proprii au consemnat un avans de 12,9%. Ambele majorari au fost printre cele mai insemnate din Europa Centrala si de Sud-Est.

Compania va construi cea mai mare linie de uscare a cimentului din Romania, la Campulung Muscel, care va avea o capacitate anuala de 1,5 milioane de tone. Holcim a investit anul acesta 28 de milioane de euro pentru modernizarea fabricilor de ciment si 4 milioane de euro pentru statiile de preparare a betoanelor.

Nivelul investitiilor angajate de grupul elvetian in Romania trece de 300 de milioane de euro pe pietele de ciment, betoane si agregate, conform ultimelor date disponibile.

Cel mai amplu proiect de investitii, estimat la zeci de milioane de euro, derulat de catre Holcim a fost reconstructia pe scara larga a fabricii de la Alesd, cumparata in 2000 de la francezii de la Lafarge.

Principalii competitori ai Holcim pe piata internationala, precum si in Romania, sunt grupul francez Lafarge si concernul german HeidelbergCement. Holcim a intrat pe piata locala in 1997 si prin achizitii a ajuns sa detina din 2000 incoace trei fabrici de ciment la Turda, Alesd (judetul Bihor) si Campulung.

Cei trei jucatori de talie internationala au intrat in Romania in perioada 1997 - 1998, industria cimentului intrand treptat sub controlul integral al acestora.

La un moment dat, pe piata a existat si un alt jucator strain, grupul austriac Lasselsberger, care a cumparat fabrica de ciment de la Deva, pe care ulterior a cedat-o grupului german HeidelbergCement.

Lasselsberger a reintrat in Romania anul trecut prin achizitia producatorului de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca.

Pe piata materialelor de constructii, cei trei jucatori au investit sume care se apropie de un miliard de euro.

Pe piata betoanelor, Holcim opereaza o retea formata din zece statii ecologice, fiecare dintre acestea fiind pusa in functiune in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro in medie.

In total, Holcim detine trei fabrici de ciment, 12 statii de betoane si 4 unitati de agregate. Holcim produce ciment la Alesd (care alimenteaza in special consumatorii din nord-vestul tarii), Campulung (pentru deservirea clientilor din zona centrala a tarii, inclusiv Capitala) si Turda, unde grupul elvetian produce var alb, destinat atat pietei locale, cat si internationale.

Holcim Romania numara aproximativ 1.300 angajati.

La nivel de grup, vanzarile au crescut in primele noua luni cu 34%, la 13,43 de miliarde de franci elvetieni (8,6 miliarde de euro), determinand aprecierea cu 44% a profitului operational, la 2,58 de miliarde de franci elvetieni (1,6 miliarde euro).

Holcim, care are o capitalizare de piata de 14,4 miliarde de dolari, a beneficiat de cresterea veniturilor ca urmare a achizitiei producatorului britanic de materiale de constructii Aggregate Industries.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO