Companii

Vel Pitar negociaza preluarea unui producator de panificatie din Miercurea Ciuc

13.04.2005, 18:56 126

Compania Vel Pitar Ramnicu-Valcea, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie, se afla in negocieri pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Harmopan Miercurea Ciuc, un jucator regional din judetul Harghita, spun surse din industria de morarit si panificatie.

Harmopan a avut in 2003, conform Ministerului Finantelor Publice, o cifra de afaceri de 8,4 mil. euro si un profit net de aproape 600.000 de euro si datorii totale de 450.000 de euro.

Conducerea Harmopan nu a putut fi contactata pentru comentarii. Vel Pitar este unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata de morarit si panificatie si a anuntat recent ca este interesata pentru achizitii si in regiunea balcanica. "Suntem interesati de achizitii de companii. Personal nu am cunostinta de negocieri privind achizitia Harmopan, dar este posibil ca cei de la Vel Pitar sa poarte discutii preliminare", declara Siminel Andrei, directorul fondului de investitii Broadhurst, care controleaza Vel Pitar.

La inceputul acestei saptamani, societatile Panem Giurgiu si Panificatie Postavarul Brasov au anuntat ca vor fi preluate de Vel Pitar, operatiune confirmata ieri de aceasta companie. Vel Pitar a achizitionat in ultimii doi ani Libertatea Panificatie Bucuresti, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu-Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti. Oficialii companiei au afirmat dupa finalizarea fiecarei tranzactii ca sunt in cautarea altor jucatori pentru eventuale preluari. Vel Pitar a fost formata la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca.

Jumatate din actiunile Harmopan sunt detinute de membri ai conducerii companiei, restul fiind in posesia micilor actionari. Sursele citate sustin ca valoarea tranzactiei s-ar putea ridica la circa 5-10 milioane de euro.

Vel Pitar estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 65 de milioane de euro (2.390 de miliarde de lei) cu aproape 4 milioane de euro (140 miliarde de lei) mai mult decat in 2004, ca urmare a investitiilor programate pentru acest an.

Pentru acest an, Vel Pitar se asteapta la un profit brut de aproape 3,5 milioane de euro (125,5 miliarde de lei) si venituri totale de 71 de milioane de euro (2.630 de miliarde de lei), in timp ce cheltuielile sunt prevazute la 67,5 mil. euro (2.504 miliarde de lei). Compania a avut anul trecut un profit net de 1,9 mil. euro (78,3 mld. lei), din care 1,8 mil. euro (74,2 mld. lei) vor fi destinati majorarii surselor proprii de finantare, a anuntat compania la Bursa de Valori.

Vel Pitar va investi in acest an aproape 5 mil. euro (180,3 miliarde de lei), fondurile urmand sa fie alocate pentru achizitionarea de echipamente de productie si innoirea parcului auto. Compania a alocat, in ultimii trei ani, circa 10 milioane de dolari spre diferite programe investitionale, din care patru milioane dolari anul trecut pentru reducerea cheltuielilor de productie, modernizarea sistemului de distributie si achizitionarea de noi linii de fabricatie.

Vel Pitar produce lunar o cantitate de 7.500 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase. De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna. Vel Pitar este detinuta de fondul american de investitii Broadhurst, administrat de compania americana de investitii NCH Capital, care a anuntat recent ca a strans inca 275 mil. $ (211 mil. euro), pentru a-i investi in companii romanesti.

Principalii competitori ai Vel Pitar sunt Loulis, Boromir Ind Ramnicu-Valcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita sau Pan Group Craiova.

Actiunile Vel Pitar sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 14.700 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 25 de milioane de euro.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO