Companii

Venituri de 40 milioane de dolari in primul semestru la Hidroconstructia

16.08.2001, 00:00 33



Cifra de afaceri a uneia dintre cele mai mari companii de constructii din Romania, Hidroconstructia SA, a scazut in termeni reali in primul semestru din 2001 la 40 mil. $, comparativ cu anul trecut, cand a fost de 42 mil. $.

Trei sferturi din veniturile firmei sunt "varsate" de Hidroelectrica, aflata in plin proces de sporire a capacitatilor de productie, si Termoelectrica.

"In prima jumatate a anului, a crescut ponderea celui mai important dintre clienti - Hidroelectrica, datorita punerii in functiune a unor capacitati de productie in aceasta perioada. Lucrarile executate pentru Hidroelectrica si Termoelectrica au constituit trei sferturi din cifra de afaceri realizata in aceasta perioada", a declarat pentru Ziarul Financiar Corneliu Andrei, directorul Directiei de Management din cadrul companiei.

Alti parteneri de afaceri importanti ai firmei sunt Compania Nationala "Apele Romane", primariile si consiliile locale, precum si unele regii autonome.

Potrivit lui Andrei, in aceasta perioada a crescut productivitatea muncii de la 72 mil. lei/persoana anul trecut la 112 mil. lei/persoana, in prezent. Castigul mediu brut a crescut de la 2,49 mil .lei in primul semestru din 2000 la 3,86 mil. lei in acest an.

Printre cele mai importante lucrari executate de Hidroconstructia se numara hala de livrare si platforma acces TIR - beneficiar Mondial Lugoj, modernizarea si extinderea pavilionului administrativ pentru Cimus Campulung sau lucrarile de mediu efectuate la depozitul Davidesti - beneficiar Dacia Renault.

Pana la sfarsitul acestui an, Hidroconstructia va realiza venituri totale in valoare de 2.245 mld. lei, mai mare cu peste 50 mld. lei comparativ cu 2000, estimeaza oficialul companiei.

Pe piata constructiilor, principalii concurenti ai Hidroconstructiei sunt CCCF si Energoconstructia, insa si companiile mai mici de profil fac o concurenta puternica la nivel local - SOCOT Targu-Mures, Conar Arad sau Apasco Maneciu.

Potrivit lui Andrei, valoarea totala a investitiilor in 2001 va fi de 147,5 mld. lei, din care mai mult de o treime sunt destinate cumpararii unui lot de 55 de autobasculante tip Tatra. Pana in prezent, partenerul ceh a livrat deja 25 de bucati din lotul comandat de Hidroconstructia.

Compania a primit in luna noiembrie a anului trecut ISO 9001 pentru certificarea sistemului de management al calitatii al lucrarilor din partea Lloyd's Register Quality Assurance.

Infiintata in 1950, Hidroconstructia este o societate specializata in constructii civile si industriale, lucrari hidrotehnice, constructii speciale pentru alimentari cu apa si canalizare, constructii speciale pentru transporturi si telecomunicatii.

Initial, compania a purtat denumirea de , fiind infiintata ca unic constructor al investitiei hidroenergetice de la Bicaz.

De-a lungul timpului, firma si-a schimbat de cateva ori numele: Intreprinderea de Constructii Hidroenergetice (din 1961), Trustul de Constructii Hidroenergetice Bucuresti, apoi Trustul Antrepriza Generala de Constructii Hidroenergetice Bucuresti, pentru ca din 1990 sa aiba denumirea actuala - Hidroconstructia SA.

Compania a realizat peste 156 de hidrocentrale cu o putere instalata de 6960 MW, 171 de baraje cu un volum acumulat de peste 1247 mil. mc de apa, 740 km galerii subterane, din ansamblul veniturilor lucrarile cu profil energetic reprezentand peste 42%.

Dintre toate lucrarile executate in tara se distinge amenajarea complexa a Dunarii la Portile de Fier prin executia de lucrari inclusiv pentru partea iugoslava.

De asemenea, societatea a realizat lucrari de constructii hidrotehnice in Algeria, Iran si Germania.

Compania este organizata in 11 sucursale in tara si centrala cu sediul la Bucuresti, in afara tarii fiind operationala o sucursala in Germania. In prezent, firma numara 12.526 de angajati.

Hidroconstructia s-a privatizat in luna iulie 1995 prin metoda MEBO - cumpararea actiunilor societatii de catre conducere si salariati. Capitalul social al companiei este de 76, 864 mld. lei, fiind impartit in 3.074.000 actiuni la o valoare nominala de 25.000 de lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO