Companii

Verbund: Nu este un mediu prielnic pentru a discuta posibilităţi de investiţii

Verbund: Nu este un mediu prielnic pentru a discuta posibilităţi de investiţii

Foto Silviu Matei

Autor: Carol Dan

03.10.2012, 00:06 847

Ovidiu Pop, directorul general al Verbund România, filiala locală a celei mai mari companii energetice din Austria care are un buget de 340 mil. euro pentru piaţa locală până în 2016 pentru regenerabile, spune că sunt necesare şi proiecte în energia clasică pentru un sistem energetic sigur, dar că deocam dată nu este un mediu prielnic pentru investiţii. Pop, care a lucrat o bună perioadă de timp în companii energetice de stat, îşi bazează afirmaţiile pe faptul că marile proiecte energetice locale suferă întârzieri majore, un exemplu în acest sens fiind hidrocentala Tarniţa-Lăpuşteşti, mediul politic insta bil fiind un alt lucru care limitează apetitul investitorilor.

"Din păcate, în acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilităţi de investiţii. Trebuie să existe o continuitate, profesionalism în acest domeniu. Trebuie să avem şi partea de (energie - n.r.) clasică, unităţi de pompaj, ter mo centrale cu pornire ra pidă astfel încât siguranţa siste mului să nu fie pusă niciodată în pericol", a afirmat Pop, prezent la un seminar pe tema ener giilor regenerabile.

Preocuparea lui Pop vine în con textul în care chiar eolienele pe care compania sa le dezvoltă au nevoie pentru a funcţiona de unităţi mari care să echilibreze sis temul, în contextul în care ener gia produsă de vânt este una puternic fluctuantă. În acest moment Verbund a finalizat 100 MW din parcul eolian Casimcea I din judeţul Tulcea. Un alt proiect de 100 MW se află în construcţie, finalizarea lu cră rilor fiind preconizată pentru anul viitor. Potrivit celor mai re cen te informaţii comunicate de Verbund, până în 2016 un total de aproximativ 340 mil. euro a fost pus deoparte pentru proiec tele eoliene din România. În afară însă de aceste pro iec te, strategia Verbund de dezvoltare pe plan local va de pind e în bună măsură de modul în care se va mişca şi piaţa locală.

"Colegii de la Hidroelectrica sunt în această perioadă într-o situaţie mai delicată, nu şi-au fixat încă strategia privind investiţiile. (...) În momentul în care Hidroelectrica va decide şi compania Verbund îşi va revizui poziţia privind investiţiile din România. Deocamdată, ce este cert este că Verbund îşi doreşte să finalizeze această investiţie în parcuri eoliene", a continuat Pop. El a adăugat că Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar încă nu a luat decizia, aşteptând să vadă cum evoluează situaţia economică şi politică în România. Proiectele de parcuri eoliene au atras în ultimii ani interesul investitorilor români şi mai ales străini datorită sprijinului acordat de autorităţi unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO