Companii

VIDEO ZF LIVE: Românii încep să cheltuie din dobânzile de la bancă, după ce şi-au înfrânat tentaţia timp de cinci ani

Autor: Ştefan Stan

11.05.2014, 19:12 305

„Dacă economia a crescut până anul trecut în special pe partea de cerere externă, cererea internă performând destul de slab, la fel şi investiţiile, anul acesta avem o accelerare puternică a vânzărilor cu amănuntul. Vorbim de cifre de 10% în termeni de volume, ceea ce arată clar că partea de cerere internă în zona de consum recuperează şi crează premise pentru o creştere economică mult peste aşteptările iniţiale”, a spus Ionuţ Dumitru.

În timpul crizei, depozitele la bănci au crescut mult fără ca veniturile să aibă o creştere semnificativă , ceea înseamnă că românii preferau să economisească în loc să consume. În prezent, când vorbimde dobânzi la depozite de aproximativ 2%, românii sunt descurajaţi de dobânzile foarte mici la economisire şi decid să cheltuiască mai mult, după o perioadă lungă în care şi-au înfrânat această tendinţă.  

„Economai creşte dar decelerează. Oamenii continuă să economisească, dar mai puţin, ci mai degrabă scot o parte din dobândă şi decid să consume. Deja vorbim de cinci ani de criză în care oamenii şi-au înfrânat tentaţia de a consuma şi cheltui”, a spus Ionuţ Dumitru. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO