Companii

Vilele au adus de patru ori mai mult profit la Impact

03.05.2004, 00:00 15



Constructorul de vile Impact Bucuresti a incheiat primul trimestru cu un profit net de 25,3 miliarde de lei (0,62 milioane de euro) de patru ori mai mare in termeni nominali fata de perioada similara a anului trecut.



Primul trimestru al anului 2003 a fost insa marcat la Impact de o scadere de peste 90% a profitului din cauza schimbarii unor norme contabile in privinta inregistrarii veniturilor din vanzarea in rate a vilelor dar si a iernii lungi care a afectat lucrarile de constructii ale companiei.



Anul acesta iarna s-a incheiat insa mai devreme, astfel ca Impact a inregistrat o cifra de afaceri de 127 miliarde de lei (3 milioane de euro), in crestere in termeni nominali cu peste 80% fata de periada similara a anului trecut.



Profitul obtinut de Impact este mai mare decat cel prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, conform caruia compania miza pe un profit de 0,48 milioane de euro pe primele trei luni. Actiunile Impact, cotate la Bursa au fost vineri printre putinele in crestere, in afara de SIF-uri, incheiind ziua la 4.900 lei/actiune, cu 2% mai mult fata de sedinta anterioara.



Veniturile totale ale Impact, de 3,8 milioane de euro in primele trei luni s-au incadrat in prevederile din buget. Compania estimeaza pentru acest an venituri totale de 32,6 milioane de euro si un profit de 6,2 milioane de euro, bugetul companiei mizand pe un curs mediu al euro in acest an de 43.000 de lei.



Impact a reusit in primul trimestru sa incheie contracte de in valoare de 7,4 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat in primul timestru din 2003. In primele trei luni, Impact a incheiat 82 de contracte si precontracte, fata de 25 de contracte in perioada similara a anului trecut.



Si activitatea financiara a companiei a adus, spre deosebire de primul trimestru al anului trecut, profit. Veniturile financiare ale companiei, avand ca sursa principala dobanzile platite de clienti pentru vilele cumparate in rate, au crescut de 38 de ori fata de perioada similara a anului trecut, ajugand la 6,4 miliarde de lei, profitul Impact din activitatea financiara ridicandu-se la 3,3 miliarde de lei.



Impact deruleaza in prezent o operatiune de majorare a capitalului social in cadrul careia spera sa atraga peste 3 milioane de euro. La majorare pot participa actionarii companiei, acestia avand dreptul sa cumpere actiuni la pretul de 2.200 lei/actiune, mai mic decat pretul la care se tranzactioneaza actiunile la Bursa. La ultimul pret al actiunilor Impact de la Bursa, daca intreaga emisiune de actiuni va fi subscrisa, Impact va ajunge la o capitalizare bursiera de peste 60 milioane de dolari.



Pana in prezent, Impact a dat in folosinta peste 500 de vile in Bucuresti si Constanta, urmand sa inceapa activitatea in Oradea si Ploiesti. Planurile pe termen lung sunt mult mai curajoase: compania intentioneaza sa isi extinda activitatea, in urmatorii zece ani, in 39 de judete prin dezvoltarea a 55 de proiecte rezidentiale, valoarea totala a investitiei fiind de circa 330 de milioane de dolari.



Impact se numara printre putinele companii romanesti care se finanteaza regulat prin intermediul pietei de capital. In ultimii ani, compania a realizat cel putin o majorare de capital prin aproturile actionarilor, iar in urma cu un an compania a emis obligatiuni corporative in valoare de 1,5 milioane de dolari, care vor ajunge la scadenta anul viitor. Impact si-a propus sa realizeze anul acesta o noua emisiune de obligatiuni cu maturitatea de trei ani a carei valoare ar urma sa ajunga la 5 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO