Companii

Vin de jumătate de miliard de euro, produs în România anul acesta

Vin de jumătate de miliard de euro, produs în România...

Autor: Ioana David

01.09.2013, 21:17 1091

România va produce în acest an vin de aproximativ jumătate miliarde de dolari, dacă se ia în calcul o medie un euro litrul la preţ de producător, arată o estimare a ZF pe baza datelor jucătorilor din această industrie.

În cramele româneşti se va produce în acest an cu aproximativ 50% mai mult vin comparativ cu 2012, adică 5,5 milioane de hectolitri (550 mil. litri) , pe fondul unor condiţii meteorologice favorabile.

Cu acest nivel, România îşi va păstra poziţia a 11 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, însă este departe de recodul de 6,7mil. hectolitri înregistrat în 2009. Şi în alte state din Europa producţia va fi în creştere anul acesta.

„Anul acesta vom avea o producţie bună, va fi un an normal. Avem cantitate pentru că a plouat, dar avem şi o acumulare bună de zaharuri în struguri“, a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

România are opt regiuni viticole (Podişul Transilvaniei, Dealurile Moldovei, Dealurile Olteniei şi Munteniei, Dealurile Crişanei şi Maramureşului, Colinele Dobrogei, Terasele Dunării  şi Nisipurile din sudul ţării) care au în total 37 de podgorii.

 

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO