Companii

Vinurile aromate au avut noroc de putregaiul cenusiu

03.05.2004, 00:00 195



Tamaioasa, Muscatul Ottonel, Busuioaca de Bohotin sau Pinot Gris vor fi printre vinurile romanesti care vor avea o calitate mult mai buna in acest an decat in anii precedenti datorita aparitiei anului trecut a fenomenului de botirizare a strugurilor.



"Botritizarea sau putregaiul cenusiu al strugurelui innobileaza bobul de strugure, reduce cantitatea de apa din acesta si duce la o fermentare mult mai buna. Fenomenul apare in toamnele lungi si insorite", spune Ovidiu Mocanu, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV), care grupeaza unii dintre cei mai mari producatori de vin din Romania.



Aurelia Visinescu, oenolog sef la Halewood Romania, un producator de vinuri cu vanzari de 3,8 milioane de euro anul trecut, spune ca vinurile obtinute din strugurii supusi fenomenului de botritizare sunt foarte deosebite si apreciate.



"Strugurii sunt culesi mult mai tarziu iar continutul de apa este foarte mic ceea ce inseamna ca dintr-un kilogram de struguri se va obtine mult mai putin vin. Evident ca un astfel de vin ar trebui sa fie foarte scump", spune Visinescu. Ea spune, insa, ca acest fenomen apare doar in anumite regiuni ale tarii.



Ioan Namolosanu, pro-rectorul Universitatii Agronomice, spune ca aceste vinuri au o tarie alcoolica si o consistenta mai mare.



"Ultimele previziuni confirma faptul ca in podgoriile Dealu Mare si Dealurile Buzaului productia de struguri a anului trecut a fost foarte buna. Conditiile din 2003 au favorizat supramaturarea strugurilor si aparitia fenomenului de botitizare care se dezvolta pe struguri, ce are ca efect concentrarea in zahar a continutului boabei de strugure si aparitia unor arome specifice. In plus, temperatura medie anuala si gradul de insolatie au fost mai mari anul trecut, iar precipitatiile mai reduse, ceea ce a favorizat o coacere accentuata a strugurilor", spune Adelina Stefanut, Project Manager al Bachus SA, un producator de mijlocul clasamentului cu vanzari, anul trecut, de 3,6 milioane de euro.



Mocanu afirma ca fenomenul de anul trecut influenteaza doar vinurile aromate si semiaromate care reprezinta circa 6-7% din vinurile vandute pe piata romaneasca.



Vinurile aromate si semiaromate obtinute din struguri culesi la imbogatirea boabelor reprezinta cel mai bun sortiment din categoria vinurilor superioare. Ele fac parte din categoria vinurilor cu Denumire de Origine Controlata care detin circa 17-18% din piata romaneasca de profil, urmate de vinurile de calitate cu indicatie geografica ce detin o cota de piata de 25-30%, restul fiind detinut de vinurile de masa. Piata vinului s-a ridicat anul trecut la circa 270 de milioane de euro, in crestere cu 8 procente fata de anul anterior. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO