Companii

Vosganian vinde companii din energie de 4 miliarde de euro

Vosganian vinde companii din energie de 4 miliarde de euro

Click pentru imaginea marita

18.04.2007, 19:20 13

"Dorim sa terminam privatizarea pe distributia de energie electrica anul acesta", a declarat intr-un interviu pentru ZF ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
In portofoliul Electrica se mai afla trei distributii de electricitate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. In ceea ce priveste finalizarea procedurilor de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud, reprezentantii AVAS au declarat ca trasferul de actiuni catre grupul energetic italian Enel are termen de finalizare pana pe data de 17 iulie, anul acesta. Daca nu se va realiza transferul pana la aceasta data, procesul de privatizare al celei mai valoroase distributii de electricitate va fi reluat.
Cele trei complexuri energetice, Turceni, Craiova si Rovinari sunt acum principalii producatori de energie din surse termo. Cele sase companii care vor fi scoase la privatizare au o valoare de piata de peste 4 mld. euro (vezi tabel).
"Pentru zona termo, privatizarea este singura solutie pentru a atrage investitiile. Statul nu are fonduri suficiente pentru a aduce zone termo la standardele de mediu cerute. Sunt necesare fonduri cuprinse intre 8 si 10 miliarde de euro pentru zona termo", a mai spus Vosganian.
In legatura cu situatia de la Termoelectrica, Vosganian a precizat ca o solutie de reorganizare va fi luata la sfarsitul lunii mai, dupa definitivarea strategiei energetice nationale.
Ministrul nu agreeaza formula de alipire intre Hidroelectrica si Termoelectrica.
"Am incercat o formula juridica prin care sa nu grevam Hidroelectrica, dar sa se ajute reciproc. Nu vreau o formula care sa afecteze Hidroelectrica", spune Vosganian.
Tot in scopul atragerii de investitii, ministrul vizeaza si atragerea fondurilor de pe piata de capital, lucru care ar aduce in consiliile de administratie ale companiilor din portofoliul ministerului si reprezentanti ai interesului privat.
"Acest lucru s-ar putea sa fie extrem de util pentru imbunatatirea managementului companiilor noastre", a mai precizat Vosganian. Companiile avute in vedere pentru aceasta procedura sunt Transgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz.
In legatura cu recentul scandal izbucnit in sectorul energiei, ministerul priveste cu "rezerva" rezolutiile anchetei desfasurate de Parchet. Potrivit procurorilor, persoanele din acest dosar sunt acuzate de subminarea economiei nationale, complot si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Conducerea Hidroelectrica, fostul ministru al economiei si comertului Codrut Seres, presedintele ANRE, Nicolae Opris, fostul presedinte al ANRE, dar si alte persoane din conducerea Hidroelectrica au fost puse sub acuzare in acest dosar.
Potrivit lui Vosganian, acceptarea rezolutiei implica recunoasterea faptului ca sistemul energetic s-a aflat si se afla intr-o stare de pericol ridicat, lucru care ar duce implicit la demiterea sau suspendarea persoanelor din conducerea Hidroelectrica implicate.
"Eu sunt ministrul economiei si finantelor. Eu sunt garantul sigurantei energetice in Romania. De aceea am de ales. Ori accept aceasta rezolutie in totalitate, accept ca sistemul energetic este intr-o stare de pericol ridicat si, in consecinta, trebuie sa demit sau sa suspend aceste persoane, ori fac propriile investigatii", spune Vosganian.
Ministrul a fost ieri la Dispeceratul Energetic National si, potrivit datelor culese, sistemul a functionat perfect si continua sa functioneze la fel si in prezent.
Vosganian a convocat miercuri toate autoritatile din sistemul energetic national, inclusiv producatorii de energie si pe reprezentantii serviciilor de informatii, SIE si SRI.
Potrivit ministrului, singurele autoritati care au dreptul sa judece daca sistemul energetic national este in pericol sunt Autoritatile de reglementare in domeniul energiei, Unitatea Nationala Operativa de la Dispeceratul Energetic National, Unitatea de Coordonare a Transportului Energetic de pe langa Comisia Europeana si Transelectrica.
"Daca toate acestea imi confirma ca sistemul nu este in pericol, nu am suficiente elemente sa operez masuri drastice si va trebui sa astept clarificari suplimentare din partea Parchetului", a mai spus ministrul.


Reducerea CAS cu 6% este posibila

Noul ministru al economiei si finantelor a declarat ca ministerul sau lucreaza la diferite scenarii de reducere a contributiilor sociale, cu un nivel cuprins intre 3 si 6 puncte procentuale. "Acum lucram la o strategie de reducere a contributiilor sociale cu 3 pana la 6 puncte procentuale, pentru anul viitor. Nu este insa nerealist sa fortam o reducere chiar cu 6% a CAS", a declarat Vosganian. Conform unui calcul realizat de ZF, aceasta masura ar reduce incasarile bugetare cu cel putin 1,5 miliarde de euro, dar ar asigura, la nivelul salariului mediu pe economie, o crestere salariala de pana la 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO