Companii

Vrancart vinde pe Bursa actiuni de 4,8 milioane de euro

15.02.2005, 00:00 20

Producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud va lansa in urmatoarele saptamani o oferta publica initiala de actiuni in valoare de 175 miliarde de lei (4,8 milioane de euro) pentru a se lista pe piata de capital, afirma surse apropiate companiei. Prospectul ofertei publice de actiuni a fost depus deja spre avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), perioada de derulare urmand sa fie cunoscuta dupa avizul Comisiei.
Vrancart intentioneaza sa vanda pe Bursa un pachet de 116 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 1.000 de lei, pretul de vanzare urmand sa fie de 1.500 lei/actiune. Compania are in prezent un capital social de 352 miliarde de lei, iar  oferta reprezinta o treime din capitalul social actual al producatorului de hartie. Daca Vrancart va reusi sa vanda toate actiunile din oferta, un procent de 25% din capitalul social urmeaza sa poata fi tranzactionat pe Bursa de Valori.
Vrancart Adjud este unul dintre cei mai mari producatori de hartie si carton fiind, potrivit propriilor estimari, lider pe piata hartiei de toaleta, cu o cota de piata de 38% si unul din primii producatori de carton ondulat, cu o cota de piata de 15-20%, conform propriilor estimari. Compania mai produce si hartie floating (din care se produce cartonul ondolat), destinata insa fluxurilor interne.
Oferta va fi intermediata de IFB Finwest, societatea de brokeraj a SIF Banat-Crisana si se va derula prin sistemul tehnic al Bursei de valori Bucuresti, actiunile urmand sa poata fi cumparate prin intermediul oricarui membru al Bursei.
Vrancart va realiza, dupa listarea la Bursa de Valori Bucuresti, un plan de investitii de peste 3 milioane de euro, in retehnologizarea si modernizarea liniilor de productie.
Vrancart a fost listata pana anul trecut la Bursa Electronica RASDAQ, dar actionarul majoritar al companiei, SIF Banat-Crisana a fost obligata de legislatiei pietei de capital sa delisteze actiunile. Societatea de investitii financiare detine in prezent  peste 90% din actiunile companiei.
Conform ultimelor date financiare disponibile, cifra de afaceri a producatorului de hartie Vrancart Adjud, la 9 luni, a fost de aproape 11 milioane de euro, iar profitul brut de aproximativ 1,5 milioane de euro, ambele in crestere cu 10% fata de perioada similara a anului anterior.
Principalii competitori ai Vrancart sunt companiile Dunapack Sfantu-Gheorghe, Romcarton Bucuresti sau Ambro Suceava. Vrancart exporta in proportie de 15-25% din cifra de afaceri, in principal in tarile limitrofe Romaniei.
Pe piata romaneasca a hartiei se manifesta un excedent al cererii in raport cu productia, dar  investitii majore in linii de productie nu au fost facute in ultimii ani. In aceste conditii, valoarea importurilor de hartie depaseste 70% din valoarea intregii piete, estimata la peste 450 de milioane de euro anual.
In ultimele luni o singura companiei a mai derulat o oferta publica initiala de vanzare de actiuni pentru a-si lista actiunile pe piata de capital Este vorba de societatea de intermediere pe Bursa SSIF Broker, a carei oferta de actiuni, in valoare de 2,25 milioane de euro a fost suprasubscrisa de trei ori.
Cresterea interesului investitorilor romani si straini pentru plasamente in companii cotate a adus cresteri substantiale pentru cotatiile companiilor de pe Bursa, brokerii afirmand ca unul din motivele cresterii este lipsa de actiuni noi pe piata. De altfel, Vrancart va derula oferta publica de actiuni la un pret mai mare decat cel pe care il anuntase anterior, sperand acum sa vanda o actiune cu 1.500 de lei, fata de 1.300 de lei pretul la care se gandeau reprezentantii companiei la finalul anului trecut.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO