Companii

Vrei un job cand nimeni nu mai angajeaza? Ce rezultate ai avut la analiza matematica? Comentati aici

Vrei un job cand nimeni nu mai angajeaza? Ce rezultate ai avut la analiza matematica?
25.04.2010, 23:12 516

Romanii care isi cauta un loc de munca continua sa mearganepregatiti la intalnirile cu angajatorii participanti la targurilede joburi, cu toate ca firmele si-au inasprit cerintele larecrutare si se uita la notele pe care le-au avut candidatii infacultate inainte de a-i chema la interviu.

"Cautam in special absolventi de informatica si automatica si,recunosc, ne uitam si la foaia matricola a candidatilor, in specialla notele obtinute la analiza matematica", a spus Anamaria Saniuta,analist resurse umane in cadrul Route 66 Romania, divizia locala acompaniei olandeze Route 66, cel mai mare producator de software denavigatie prin satelit din Europa. Compania, care are 92 deangajati pe piata locala, cauta in special programatori C++ siJava, care sa lucreze la dezvoltarea unui soft de navigatie pentruiPhone.

"La interviurile cu candidatii, am intalnit juniori care aveaucunostinte de seniori. Cred ca numai 10% din cei care au venit latargul de joburi sunt in targetul nostru, pentru ca, in general,programatorii isi gasesc de lucru in mediul lor, online, mai alesca sunt si putin mai comozi", a mai spus Saniuta.

Zece candidati pe job la Angajatori de Top

Un numar de 16.000 de candidati au incercat sa-si gaseasca unloc de munca in cadrul targului de joburi Angajatori de Top,desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in Capitala. Peste 70 deangajatori, printre care se numara companii precum Hewlett-Packard(HP) Romania, Genpact, Oracle, PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG,Adobe, Microsoft, BCR, JTI, Kraft Foods sau Renault TechnologieRoumanie, au anuntat ca vor face 1.600 de recrutari.

"O parte din participanti vin bine targetati, stiu la ce job sicompanie sa aplice CV-urile, iar altii nu. In cadrul KPMG,aproximativ 25% din noile angajari se fac prin intermediultargurilor de joburi, iar restul prin evenimentele pe care leorganizam in facultati, prin retelele de studenti sau prin programede internship", spune Alina Gheuca, recruitment specialist incadrul companiei de audit si consultanta KPMG. Anul acesta, KPMGcauta 40 de studenti pentru un program de internship, iar rata deangajare in randul studentilor care participa la aceste programeeste de 90%. Si in cadrul Coca-Cola Hellenic, cel mai mareimbuteliator de bauturi racoritoare de pe piata locala, cu 1.900 deangajati in Romania, un numar de 15 studenti se pot inscrie pentruun program de internship platit, desfasurat in toate departamentelecompaniei.

"Sunt foarte multi studenti fara experienta care isi cauta delucru, insa majoritatea nu vin pregatiti si intreaba la fiecarecompanie participanta daca exista un job disponibil care sa li sepoata potrivi cu studiile", a spus Alina Manole, consultantrecrutare in cadrul Brainspotting, o firma de recrutare si selectiecare cauta de specialisti IT pentru companii, care sa aiba minimumdoi ani experienta de lucru.

De la un salariu lunar de 1.300 de euro, a acceptat si800 de euro

Simona Andrei, 40 de ani, si-a cautat timp de trei luni un jobdupa ce a fost concediata de pe pozitia de senior account managerla o firma de software, unde avea un salariu lunar net de 1.300 deeuro pe luna. Recent, s-a angajat la o firma de solutii, produse siservicii IT&C si inca mai participa la targuri de joburi pentrua vedea ce joburi disponibile mai sunt pe piata.

"Firma la care m-am angajat nu ofera salarii foarte mari, voiprimi 800 de euro net pe luna pe pozitia de key account manager,asemanatoare cu cea precedenta. Este mult mai greu sa-ti gasesti delucru in aceasta perioada, mai pentru cei care se apropie de varstade 40 de ani", spune Andrei.

Si Loredana, 22 de ani, studenta la un program de masterat incadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, spune canu a reusit sa se angajeze pentru ca nu are experienta.

"De un an de zile imi caut ceva de lucru. Am fost la mai multeinterviuri de angajare, m-am implicat in activitati de voluntariat,mi-am depus CV-ul pe site-urile de recrutare si pe site-urileangajatorilor, dar tot nu am reusit sa-mi gasesc un job.Majoritatea spun ca ma vor contacta dupa interviu, insa cred caprincipalul motiv pentru care nu ma angajeaza este lipsaexperientei", spune Loredana.

Tot la finele saptamanii trecute, peste 58.000 de romani si-aucautat un loc de munca la bursa generala a locurilor de munca,organizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM), in cadrul careia angajatorii au oferit peste 30.200 delocuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO