Companii

Xella investeste 26 mil. euro in blocuri Ytong

18.04.2007, 18:36 46

XellaRo, divizia locala a grupului german Xella, va investi 26 de milioane de euro in doua capacitati de productie de blocuri Ytong (un produs de BCA) pana la sfarsitul anului 2008. Fabricile vor fi localizate langa Pitesti si in apropiere de orasul Cluj.
"Grupul german Xella a decis sa investeasca in productie pe piata romaneasca datorita cresterii puternice a pietei de constructii. Potrivit estimarilor noastre, consumul de materiale de constructii va inregistra o crestere exponentiala in urmatorii sapte ani", a declarat Dorian Marin, key account manager al companiei XellaRo.
Compania este prezenta pe piata locala din septembrie 2005, cand a deschis primul birou comercial. Producatorul de materiale de constructii are o cota de piata de circa 7% pe segmentul de BCA (beton celular autoclavizat).
Cele doua fabrici vor avea o capacitate de productie cumulata de aproximativ 700.000 de metri cubi pe an.
Reprezentantii XellaRo estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro.
"Ne asteptam ca dupa primul an de functionare al fabricii de la Pitesti, care va fi construita prima, sa ajungem la vanzari de 4 milioane de euro", a mai precizat Marin.
Consumul de BCA va creste anul acesta cu circa 15%, la care s-ar putea adauga o majorare de 10-15% a preturilor. In aceste conditii, piata de BCA va ajunge la circa 170-180 mil. euro, potrivit jucatorilor de profil.
Cererea de materiale de zidarie a atins un nivel record anul trecut, fapt ce a condus la vanzarea intregii cantitati de BCA disponibila pe piata. Pentru a putea face fata cererii de pe piata, producatorii de profil au derulat in ultimii ani investitii masive pentru a putea ajunge la o productie de 300.000-400.000 de metri cubi, in crestere cu circa 20-30% fata de anii precedenti.
Productia totala de BCA a ajuns anul trecut la 1,9 - 2 milioane de metri cubi, in crestere cu circa 10% fata de anul precedent. Din totalul pietei de BCA, peste 5% este reprezentat de importuri, care sunt derulate in principal de producatorul german Xella Porenbeton Holding, insa se importa BCA si din Bulgaria sau Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO