Companii

Zentiva anticipeaza o scadere de 19%

15.02.2008, 21:14 21

Producatorul de medicamente Zentiva (fostul Sicomed) Romania se asteapta la o scadere de aproximativ 19% a vanzarilor aferente anului trecut, desi in ultimul trimestru din 2007 rezultatele companiei s-au imbunatatit semnificativ, fata de perioada iulie-septembrie a aceluiasi an, cand Zentiva a raportat o scadere de aproximativ 61%.
"Evolutia vanzarilor Zentiva in Romania din cel de-al patrulea trimestru confirma faptul ca strategia de stabilizare, de crestere a profitabilitatii si de dezvoltare a companiei pe termen lung functioneaza", a spus Jozef Belcik, country general manager al Zentiva Romania.
Belcik nu a precizat insa care a fost avansul inregistrat de businessul Zentiva pe piata locala in ultima parte a anului.
Jozef Belcik, aflat in structurile companiei cehe din 2000, a preluat conducerea operatiunilor din Romania anul trecut, dupa ce Mariana Wencz, fostul country general manager al filialei locale a Zentiva, a demisionat.
Rezultatele financiare ale producatorului s-au aflat pe un trend descendent in penultimul trimestru al anului trecut, vanzarile totale ale companiei pe piata locala (incluzand si medicamentele importate) diminuandu-se cu 60,6% in cel de-al treilea trimestru, pana la 9,6 mil. euro, in conditiile in care managementul s-a concentrat pe gestionarea stocurilor la nivelul distributiei si pe imbunatatirea fluxului de numerar.
In aceeasi perioada, activitatea fostei companii Sicomed a generat pierderi de 0,4 milioane de euro.
In 2006, Zentiva a inregistrat o crestere de aproape cinci ori a vanzarilor de pe piata romaneasca comparativ cu 2005, pana la nivelul de 2,48 miliarde de coroane cehe (circa 88 de milioane de euro).
Procentul produselor importate de Zentiva este de 50% din totalul produselor comercializate pe piata romaneasca. Cu toate acestea, seful Zentiva Romania spune ca grupul ceh nu este interesat sa transfere productia unor medicamente in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO