Constructii & Imobiliare

Beatrice Dumitraşcu, One United Properties: Începem să avem o piaţă reală de închirieri. Sunt portofolii foarte mari care apar în piaţă

ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţală

Beatrice Dumitraşcu, One United Properties: Începem să...

Autor: Alex Ciutacu

03.04.2023, 12:41 2534

Segmentul de închirieri al pieţei rezidenţiale din România a început să atragă interesul jucătorilor din piaţa imobiliară care dezvoltă portofolii cu această destinaţie, a explicat Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division One United Properties, în cadrul conferinţei ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţală 2023.

„Spuneam până acum că nu avem o piaţă reală de închirieri, începem să o avem. Sunt portofolii foarte mari care apar pe piaţă, unde se dezvoltă atât pe termen scurt sau pe termen lung închirieri care arată că este un beneficiu real şi arată că de fapt segmentul rezidenţial este unul dintre lucurrile în care poţi să investeşti şi poţi să stai într-o piaţă care peste 10 ani va fi mult mai puternică”.

La nivelul tendinţelor din piaţă, Dumitraşcu a subliniat că perioada actuală, chiar dacă prezintă un ritm diferit al vânzărilor faţă de anii anteriori, nu se poate compara cu criza din 2008, întrucât poziţia dezvoltatorilor şi a pieţei imobiliare este diferită din mai multe puncte de vedere.

„Există o percepţie generală cum că nu se fac tranzacţii, dar trebuie să ne uităm din toate punctele de vedere. (...) Sunt clienţi, se fac tranzacţii în piaţă, ba mai mult sunt clienţi care cumpără dezvoltări deja finalizate, pentru a beneficia de ele acum. Se fac tranzacţii, dar se fac punctual, acolo unde un client mult mai bine informat astăzi alege. Atunci când era criza din 2008 nu ne puteam uita pe internet să facem o analiză scurtă a tuturor imobilelor dintr-o anumită proximitate. Astăzi avem acces la foarte multă informaţie, atunci stăteam doar cu ziarul şi ne uitam joia să vedem cine ce mai vinde şi cam atât”.

Totodată, în cazul crizei de acum mai bine de un deceniu, dezvoltatorii se bazau mult mai mult pe banii băncilor, iar acum jucătorii mari sunt mai bine capitalizaţi.

„Era o zonă în care cele mai multe dezvoltări imobiliare erau finanţate de bănci pe etape şi cel mai mult dezvoltatorii se bazau pe sumele pe care le încasau de la bănci, făceau o etapă pe baza avansurilor pe care le primeau de la cumpărător şi apoi se puteau bloca, dar acum este o piaţă complet diferită de momentul acela. Astăzi se fac tranzacţii, poate nu la nivelul la care fiecare s-a aşeptat la un anumit moment, dar se fac şi oamenii aleg”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • E greu să vorbeşti despre finalul anului 2023 imediat ce s-a finalizat primul trimestru, dar este promiţător, pot să spun că noi anul trecut am vânzut 599 de unităţi locative plus anexe, în valoare de peste 169 de milioane de euro. Cu siguranţă este o piaţă care se aşază, cu siguranţă vom face investiţii şi în viitor, ceea ce arată că avem încredere în ceea ce se întâmplă şi că avem încredere că există un client pentru fiecare dintre dezvoltările noastre.
  • Avem peste 3.000 de unităţi în dezvoltare, avem autorizaţie pentru alte 5.000 de unităţi, avem terenuri în portofoliu pentru care ne dorim să avem următorii 10 ani de lucru, ne uităm atent şi la zona centrală a Bucureştiului şi suntem un dezvoltator activ care vrea să facă parte din povestea Bucureştiului, să facem regenerare urbană reală, pentru că o treime din PIB este făcut în Bucureşti-Ilfov, unde sunt peste 3 milioane de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO