Constructii & Imobiliare

Chiriile birourilor din Bucureşti rămân printre cele mai reduse din Europa, favorizând atragerea de noi companii din tehnologie. Cushman & Wakefield Echinox: în primele nouă luni, companiile din IT&C au închiriat aproape 80.000 mp de birouri, reprezentând 35% din totalul suprafeţei contractate

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

10.11.2022, 10:40 119

Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti rămân printre cele mai reduse atât la nivel regional cât si continental, favorizând atragerea unor noi companii din domeniul IT&C, alături de forţa de muncă disponibilă şi nivelul salariilor pentru specialiştii din acest sector, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

”Bucureştiul este fără îndoială unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrală şi de Est, dacă ne uităm la investiţiile pe care companiile din acest sector le-au făcut aici în ultimii ani. Din perspectivă imobiliară, în ultimii zece ani, această industrie a cumulat peste 1 milion de metri pătraţi de birouri închiriaţi doar în Bucureşti, reprezentând aproximativ 40% din volumul tranzacţionat în acest interval”, spune Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox. 

Ea precizează că şi anul acesta, chiar dacă au existat multe provocări, companiile din domeniul IT&C au continuat să fie active pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri, cu circa 80.000 de metri pătraţi închiriaţi în primele nouă luni ale anului, reprezentând 35% din totalul suprafeţei contractate în Bucureşti.

Nivelul chiriilor prime din Bucureşti se situa la sfârşitul trimestrului 3 la 19,5 euro/mp/lună, în creştere cu 5,4% faţă de începutul anului (18,5 euro/mp/lună), potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. Prin comparaţie, în Budapesta şi Varşovia chiriile prime se situează la 24,5 si respectiv 24 euro/mp/lună, iar în Praga se înregistrează un nivel chiar mai ridicat de 27 euro/mp/lună.

La polul opus se află Sofia, capitala Bulgariei, unde birourile se închiriază cu un maxim de 15 euro/mp/lună.

De asemenea, un studiu regional efectuat de Cushman & Wakefield relevă faptul că venitul anual mediu al specialiştilor din domeniul IT&C din Bucureşti este mai redus cu 40% decât cel din Varşovia şi la jumătatea celui din Praga. 

Suprafaţa de spaţii de birouri închiriate în Bucuresti în perioada Ianuarie – Septembrie a totalizat 222.600 metri pătraţi, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Peste 60% din acest volum, respectiv 137.000 metri pătraţi a fost reprezentat de cerere nouă, excluzând renegocierile contractelor existente.

Mai mult, trebuie menţionat faptul că cererea nouă a depăşit suprafaţa proiectelor livrate în perioada în primele 3 trimestre ale lui 2022 în Bucureşti, proiecte ce au totalizat 105.500 metri pătraţi, astfel că rata de neocupare a spaţiilor de birouri a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, până la nivelul de 14,4%.

Activitatea de dezvoltare se menţine la niveluri extrem de reduse, astfel că până la finalul anului viitor este programată livrarea a doar 6 proiecte, cu o suprafaţă cumulată de 129.000 de metri pătraţi.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO