Constructii & Imobiliare

Cifra de afaceri a Teraplast a stagnat la nouă luni, din cauza scăderii pieţei construcţiilor

Cifra de afaceri a Teraplast a stagnat la nouă luni, din...

Autor: Marius Oncu

13.11.2014, 20:21 134

În primele nouă luni ale anului trecut, producătorul de sisteme în domeniul instalaţiilor şi construcţiilor a avut o cifră de afaceri de 174,89 milioane de lei şi profit net de de 4,78 milioane de lei.

"Creşterea cu 21% a rezultatului net a fost susţinută pe de o parte de activitatea operaţională şi strategia de poziţionare adoptată, iar pe de altă parte de îmbunătăţirea rezultatului financiar. Acesta din urmă a fost mai bun cu aproximativ 46% în perioada ianuarie-septembrie 2014, faţă de perioada similară din 2013, pe fondul reducerii cheltuielilor cu dobânzile, ca urmare a diminuării valorii datoriilor şi ca urmare a renegocierii contractelor de credit existente, dar şi pe fondul scăderii cheltuielilor cu diferenţele de curs valutar", se arată într-un comunicat al Teraplast.

Evoluţia cifrei de afaceri a fost susţinută de noile politici comerciale, în timp ce contextul pieţei construcţiilor a avut un impact negativ. Conform INS, în primele nouă luni ale anului volumul lucrarilor de construcţii s-a redus cu peste 10%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul construcţiilor inginereşti a scăzut cu peste 28%, notează compania.

In perioada analizată datoriile companiei către instituţiile de credit s-au diminuat cu 17%, faţă de primele noua luni din 2013.

Teraplast a realizat în perioada ianuarie-septembrie investiţii de 5,53 milioane lei. Aceste investiţii au vizat pe de o parte completarea gamei de produse, ca urmare a cererii din piaţă, iar pe de altă parte înlocuirea unor utilaje.

Teraplast şi-a înrăutăţit la începutul lunii octombrie cu 12% estimarea pentru cifra de afaceri din acest an şi cu 40% pe cea referitoare la profitul brut, ca urmare a evoluţiei sub aşteptări a pieţei construcţiilor.

Pentru anul în curs, Teraplast anticipează acum o cifră de afaceri de 230,6 milioane de lei, cu 12% mai mică faţă de 262,3 milioane de lei, cât estima în bugetul stabilit la începutul anului. Noua cifră de afaceri ar reprezenta o creştere de 1,77% faţă de cea de anul trecut.

Profitul brut al companiei este estimat în bugetul rectificat la 5,13 milioane de lei, cu 41% sub cel anunţat la începutul anului, de 8,66 milioane de lei.

Cel mai important acţionar al companiei este Dorel Goia, cu 46,77% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO