Proprietăţi

Cine se bate pentru autostrada Nădlac-Arad

Autor: Andreea Neferu

01.03.2011, 23:50 99

Şapte dintre cei mai mari zece constructori români se bat pentrucontracte la autostrada Nădlac - Arad (38,8 km), cu o valoaretotală estimată la peste 230 milioane de euro.

Astfel, cei mai mari constructori autohtoni, în frunte cuRomstrade (deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache), SpeditionUMB şi Tehnostrade ( ambele controlate de Dorinel Umbrărescu),Confort (Georgică Cornu), Vega 93 (Corneliu Istrate), Delta ACM(Florea Diaconu) şi Hidroconstrucţia (controlată de management şide salariaţi) s-au asociat cu o serie de companii străine pentru adepune oferte pentru autostrada Nădlac-Arad, scoasă la licitaţie deCompania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România(CNADNR) la finalul anului trecut.

Deşi printre potenţialii constructori figurează şi nume mari dinstrăinătate, precum Strabag, care a câştigat anul trecutconstrucţia autostrăzii Deva-Orăştie alături de Straco Grup (fraţiiHorpos), singura companie care a "îndrăznit" să liciteze pe contpropriu este Alpine, filiala locală a grupului austriac deconstrucţii cu acelaşi nume.

În total, pentru cele două loturi ale acestei autostrăzi ce faceparte din Coridorul IV paneuropean s-au depus 15 oferte.Câştigătorii ar urma să fie anunţaţi în aproximativ o lună. CNADNRa scos la licitaţie la finalul anului trecut 183 de kilometri dinCoridorul IV paneuropean, cu cost total estimat la aproape 1,4 mld.euro, (85% din bani europeni, iar restul fiind contribuţie de labugetul de stat). În afara autostrăzii Nădlac-Arad, instituţia amai scos la licitaţie tronsoanele Timişoara - Lugoj (35,6 km),Lugoj - Deva (doar primul lot, de 27,4 km a fost scos la licitaţie)şi Orăştie - Sibiu (82 km). Aseară urmau să fie publicate şi numelepotenţialilor constructori ai autostrăzii Timişoara - Lugoj, iarastăzi vor fi deschise ofertele pentru celelalte două tronsoane.Preţul estimat pe kilometru variază în jurul a 6 mil. euro,ajungând însă până la 10 mil. euro pentru primul lot al tronsonuluiLugoj - Deva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO