Constructii & Imobiliare

Volumul investiţiilor în imobiliare în primele nouă luni ale anului a fost de circa 400 mil euro

Volumul investiţiilor în imobiliare în primele nouă...

Autor: Dorin Oancea

22.09.2016, 15:52 146

În Europa, volumele investiţiilor pentru al doilea trimestru sunt comparabile cu cele din 2015, dar la nivel de semestru s-a înregistrat o scădere de 5%, a declarat Silviana Badea, director naţional, Head of Capital Markets, în cadrul conferinţei organizate de Jones Lang LaSalle (JLL), companie de consultanţă imobiliară. Volumul de investiţii aşteptat de reprezentanţii JLL era de 1 miliard de euro.

În anul 2016, în topul tranzacţiilor imobiliare din România este clădirea Shopping City Sibiu, vândută de Argo şi cumpărată de NEPI, companie de real-estate, pentru 100 de milioane de euro. Printre tranzacţiile din acest an se regăseşte şi Premium Plaza/Premium Point, vândută de Volksbank către GTC, o altă firmă de real-estate, pentru mai puţin de 30 de milioane de euro.

Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit constant în ultimele 18 luni. Băncile intră în competiţie pentru proiecte cu valori care variază între 10 milioane de euro şi 50 de milioane de euro, dar condiţiile din România sunt departe de cele din alte ţări din Educational Credential Evaluators, mai ales în ceea ce priveşte amortizarea, dar şi costurile, a adăugat Silviana Badea.

„Piaţa de finanţări este unul dintre motivele pentru care piaţa de investiţii în imobiliare a stagnat o perioadă. Până acum 18-24 de luni, pur şi simplu nu puteai să finanţezi 50 de milioane în România, pentru că băncile nu finanţau. Lucrul acesta s-a schimbat foarte mult în România, în ultimul an şi jumătate. Băncile vor să finanţeze, au lichiditate, dar se uită cu foarte mare atenţie la ce finanţează, cu ce bani şi pe cine finanţează”, susţine Silviana Badea.

Finanţarea este mult mai scumpă în România, comparativ cu alte state precum Germania, iar printre motive sunt riscurile reprezentate de ţără, industrie, proiect şi lichiditate, dar şi faptul că real-estate-ul în România este mai puţin transparent.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO