Eveniment

157 de ani de statistică oficială în România. Cei 1.800 de angajaţi ai Statisticii calculează 1.100 de indicatori anual, dar strategiile ministerelor se fac după „feeling“

Institutul Naţional de Statistică a aniversat vineri 157 de ani de statistică oficială în cadrul unui eveniment la care au participat oficiali din guvern şi din parlament, precum şi directori din cadrul instituţiei

Institutul Naţional de Statistică a aniversat vineri 157 de ani de statistică oficială în cadrul unui eveniment la care au participat oficiali din guvern şi din parlament, precum şi directori din cadrul instituţiei

Autor: Adelina Mihai

11.07.2016, 00:07 803

„Întrebaţi la Institutul de Sta­tis­tică“, acesta este răspunsul pe care orice jurnalist l-a primit cel puţin o dată atunci când a făcut o so­li­ci­tare la guvern sau la mi­nistere, chiar dacă datele despre salariaţi, exporturi, bugetari sau investiţii ar trebui să fie documente folosite în activitatea curentă a celor care croiesc strategii şi proiecte de ţară. Deşi datele statistice oficiale sunt gratuite, por­ta­lul Tempo Online putând fi accesat de oricine, oficialii admit că proiectele de lege şi strategiile pe care le fac decidenţii politici se fac fără să se ia în calcul aceste date.

„Avem o slabă cultură statistică. (...) Ca sociolog, pot spune că Institutul Na­ţio­nal de Statistică este o instituţie modernă, care se află cu mult înaintea altor instituţii pu­blice. Cu toate acestea, în continuare in­vestiţiile sunt prioritizate după feeling (bun simţ - n. red., engl.) sau în funcţie de ne­voile de voturi, din păcate. Avem ne­voie de planificatori, de specia­lişti care să ajute la elaborarea unor strategii de dez­vol­tare la nivel regional, iar experţii INS din regiune ne pot ajuta. (...) Nivelul sta­tisticii dintr-o ţară este un indicator al dez­vol­tării ţării“, a spus vicepremierul Vasile Dâncu, mi­nistrul dezvoltării regionale şi adminis­traţiei publice. El a fost vineri pre­zent la evenimentul „Statistica oficială, suport în fundamentarea deciziilor poli­tice“, organizat la sediul Institutului Na­ţional de Statistică cu ocazia a 157 de ani de activitate.

În 2015, cei 1.799 de angajaţi ai INS au calculat 1.100 de indicatori statistici, au efectuat 153 de cercetări statistice şi 92 de studii, lucrări şi analize, potrivit datelor din raportul anual pe 2015 al instituţiei.

Nici guvernanţii, nici parlamentarii nu fo­losesc suficient de mult statisticile, iar acest lucru are efecte negative, admit chiar cei care fac legile.

„Avem nevoie de o strategie pentru so­luţii care să permită analiza unor can­tităţi mari de date în statistică (big data), pentru că nu mai putem lua decizii fără a şti im­pac­tul acelei decizii asupra fiecărui cetăţean. Spre exemplu, multe dintre notele de fun­da­mentare ale pachetelor legislative nu sunt de bună calitate şi de aceea ne trezim cu efecte ne­dorite asupra unor categorii de cetăţeni după ce legile sunt adoptate“, a spus de­pu­tata Andreea Paul, prim-vicepre­şe­dinte al PNL şi lector univ. dr. la Facultatea de re­la­ţii economice internaţionale din cadrul ASE.

Totuşi, Tudorel Andrei, preşedintele INS, a spus că dacă se doreşte o strategie pentru viitor care să folosească cantităţi mari de informaţii, instituţia pe care o conduce are nevoie în prezent de soluţii pentru a analiza datele. „Vrem să facem un memorandum pentru a putea folosi mai mult sursele administrative existente la nivelul instituţiilor publice şi avem nevoie de infrastructură pentru big data. (...) Dacă vrem o strategie pentru 2025, ne trebuie acum specialişti pregătiţi în big data. Noi am scos câteva posturi la concurs în acest domeniu, la care au aplicat 2-3 absolvenţi de doctorate obţinute în SUA şi în Franţa, dar când au văzut nivelul de salarizare întrebau dacă nu pot veni part time, salariile sunt foarte mici“, a mai spus Tudorel Andrei.

În 2015, salariul mediu în rândul angajaţilor INS a fost de 3.674 de lei brut pe lună, adică 2.577 de lei net pe lună. În acest sens, în opinia deputatului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, INS are nevoie ca salariile să fie la „cel mai înalt nivel de expertiză“ şi să fie comparabile cu cele ale angajaţilor din instituţii precum Banca Naţională, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei sau Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO