Eveniment

20 de avioane au fost blocate ieri pe aeroporturi din cauza condiţiilor meteo

20 de avioane au fost blocate ieri pe aeroporturi din cauza condiţiilor meteo

Autor: Mirabela Tiron

01.12.2010, 23:48 45

Mai multe avioane care trebuia să opereze spre destinaţii dinItalia, Anglia, Franţa, Belgia, Elveţia şi alte ţări au fost ieriblocate la sol din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, iar altecâteva curse aeriene au avut întârzieri de până la cinci ore,potrivit datelor transmise de oficialii companiilor aeriene.

"Condiţiile meteo nefavorabile au impus necesitatea degivrăriituturor avioanelor, proces ce se desfăşoară anevoios din cauzadepunerii continue a unui strat de gheaţă pe fuselajulaeronavelor", au transmis oficialii companiei aeriene naţionaleTarom, care a anunţat pentru ieri nouă curse anulate(Bucureşti-Oradea, Bucureşti-Satu Mare, Bucureşti-Iaşi,Bucureşti-Cluj, Bucureşti-Sibiu, Bucureşti-Istanbul,Bucureşti-Atena, Bucureşti-Zürich şi Bucureşti-München şi 19 curseoperate cu întârzieri de câteva ore.

Şi compania de linie regulată Carpatair, cu hub-ul la Timişoara,a anulat zborurile dus-întors pe ruta Bucureşti-Timişoara şi peBucureşti-Milano, urmând ca pasagerilor să li se facă rezervări peun alt zbor sau să li se returneze banii, în funcţie de solicitareape care o fac.

Lufthansa a anulat cursa cu plecare din Timişoara spre München,iar compania Iberia a anulat zborul din Bucureşti spre destinaţiaMadrid, potrivit informaţiilor de pe site-urile aeroporturilor pânăla închiderea ediţiei ZF.

Oficialii companiilor aeriene prezente pe piaţa românească nu autransmis la ce pierderi se aşteaptă în urma ţinerii la sol aaeronavelor, însă aproape 4.000 de pasageri au fost afectaţi deanularea sau întârzierea zborurilor, potrivit estimărilor ZF, careau luat în considerare o medie de 100 de pasageri pe un zbor şiaproape 40 de curse afectate până la închiderea ediţiei. Condiţiilemeteo din prima zi de iarnă au afectat şi mişcările de peaeroportul din Băneasa, al doilea cel mai mare aeroport din ţară,pe care operează companiile low-cost, cauzând anulări de zboruri şicreşterea duratei de aşteptare la îmbarcare.

"Din cauza ploii şi a îngheţului de ieri, care au cauzatapariţia unui strat de gheaţă pe avioane, compania Wizz Air a fostnevoită să anuleze zborurile cu plecare din Bucureşti spre Roma,Londra, Bruxelles şi să reprogrameze zborul spre Pisa pentruastăzi", au declarat reprezentanţii operatorului low-cost Wizz Air,care a transportat anul trecut 1,69 milioane de pasageri. OficialiiWizz Air au mai susţinut că pasagerii ale căror curse au fostanulate au fost informaţi prin e-mail şi sms-uri. De asemenea,aceştia vor putea să îşi rezerve un loc pe o cursă alternativă sausă solicite returnarea banilor pe zborul anulat.

Şi zborurile companiei aeriene low-cost Blue Air, cu afaceri de150 de milioane de euro şi un profit de 1,5 milioane anul trecut,au fost operate cu întârziere de cinci ore pe rutaBucureşti-Bruxelles, iar cele de pe rutele Bucureşti-Londra şiBucureşti-Paris au fost anulate, potrivit informaţiilor transmisede oficialii companiei.

În primele zece luni ale anului acesta, traficul pe cele douăaeroporturi din Capitală (din Otopeni şi Băneasa) a ajuns la 6milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO