Eveniment

A doua rectificare bugetara aduce sume suplimentare pentru majorarea pensiilor

11.09.2007, 18:49 14

Ministerul Muncii si cel al Internelor si Reformei Administrative vor beneficia de cele mai mari fonduri suplimentare, alocate prin a doua rectificare bugetara din acest an, deficitul bugetului general consolidat fiind mentinut la valoarea nominala aprobata initial, de 2,8% din Produsul Intern Brut, conform proiectului ordonantei de urgenta privind a doua rectificare a bugetului de stat pe 2007, care ar putea fi aprobat astazi de Guvern.
Ministerul Muncii va primi suplimentar 1,3 mld. lei (390 mil. euro) pentru plata unor drepturi de asistenta sociala, respectiv a ajutoarelor pentru persoanele cu handicap, pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri, precum si pentru plata, incepand cu 1 septembrie, a pensiilor majorate ale agricultorilor, iar Ministerul Internelor va incasa in plus 897,3 mil. lei (272 mil. euro) pentru finantarea, in principal, a drepturilor salariale si a pensiilor politistilor, precum si pentru acoperirea sumelor reprezentand compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibilii utilizati la producerea energiei termice furnizate populatiei prin sisteme centralizate.
Bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu 386,4 mil. lei (117 mil. euro), iar cheltuielile din bugetul Ministerului Economiei si Finantelor vor creste cu 465,5 mil. lei (141 mil. euro).
Ministerului Justitiei va primi 347,9 mil. lei (105 mil. euro), iar o suma suplimentara de 143,4 mil. lei (43 mil. euro) va fi acordata Serviciului Roman de Informatii.
Reduceri de cheltuieli, in suma de 255,4 mil. lei, vor fi operate pentru servicii publice generale, iar cheltuielile pentru aparare vor fi micsorate cu 64,9 mil. lei.
Vor mai fi diminuate cheltuieli de rambursare a creditelor externe (un minus de 1,6 mld. lei) si sume aferente cofinantarii proiectelor sprijinite din fonduri externe nerambursabile (minus 600 mil. lei).
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ ca aceasta a doua rectificare a bugetului pe 2007 este determinata de rezultatele executiei bugetare in primele sapte luni ale anului, caracterizata de tendinta crescatoare a veniturilor pe fondul evolutiilor macroeconomice si imbunatatirii colectarii impozitelor, ca si de concluziile analizei gradului de utilizare a fondurilor bugetare alocate ordonatorilor principali de credite in 2007, "care releva posibilitatea diminuarii prevederilor bugetare la unii ordonatori principali de credite, a suplimentarii la altii, precum si redistribuirii unor economii de la anumite naturi de cheltuieli la altele, in cadrul bugetului aceluiasi ordonator principal de credite". El mentioneaza ca evolutia executiei bugetare pe primele sapte luni releva o imbunatatire a incasarilor la nivelul bugetului general consolidat, fapt ce a favorizat aparitia unui sold pozitiv reprezentand 0,5% din PIB.
Comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, veniturile bugetului general consolidat s-au majorat cu 18,3% in termeni nominali si cu 0,7 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Dinamica nominala cea mai accentuata se constata la veniturile bugetare aplicate castigurilor din munca si capital, care s-au majorat in cazul impozitului pe profit cu 36,8% fata de incasarile perioadei corespunzatoare din 2006 si cu 48,2% la impozitul pe venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO