Eveniment

Absolventii de facultate au renuntat la pretentii si vor doar sa se angajeze, indiferent de salariu

Absolventii de facultate au renuntat la pretentii si vor doar sa se angajeze, indiferent de salariu

Numarul de joburi oferite la Bursa locurilor de munca pentru absolventi a fost de aproape trei ori mai mic (2.350) decat anul trecut, in conditiile in care numarul de aplicanti s-a dublat

27.09.2009, 18:45 398

Peste 2.600 de studenti, absolventi de liceu sau de facultate austat doua ore la coada pentru a intra la Bursa locurilor de muncapentru absolventi. Tinerii, prezenti in numar dublu fata de anultrecut, au renuntat la pretentiile salariale mari de altadata sisunt dispusi sa lucreze in orice domeniu, indiferent pe ce salariusau pozitie.

"Nu conteaza neaparat postul pe care voi lucra, pentru camomentan accept orice. Mi-am tot cautat un loc de munca de cand amterminat facultatea, dar nu am gasit nimic pana acum si de aceeasunt dispusa sa lucrez si fara salariu, doar pentru experienta",spune Ana (23 de ani), prezenta la evenimentul organizat vineri deAgentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti(AMOFM). Absolventa a Facultatii de Relatii EconomiceInternationale din cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir, ea aaplicat pentru mai multe posturi de consilier vanzari, pentru caresalariul oferit de angajatori nu depaseste 240 - 285 de euro.

Bataie mare pe joburi putine

La editia de anul trecut a bursei pentru absolventi auparticipat 1.150 de tineri, pentru o oferta de aproape 6.400 dejoburi. Anul acesta, numarul de locuri de munca oferite a fost deaproape trei ori mai mic (2.350), in conditiile in care numarul deaplicanti s-a dublat.

Pana acum, tinerii nu isi cautau locuri de munca in cadrulburselor organizate de agentiile locale, pentru ca, in general,salariile oferite de angajatori la astfel de evenimente sunt mici.Site-urile de recrutare sau targurile de joburi precum "Angajatoride top" au reprezentat principalele modalitati prin care studentiisau absolventii isi gaseau un loc de munca.

"Incerc de trei luni sa-mi gasesc un job pe site-urile derecrutare, insa angajatorii nici macar nu imi vizualizeaza

CV-ul. Sper sa am mai mult noroc si sa primesc o ofertasalariala de macar 240 de euro", a spus Irina Anghelescu (21 deani), absolventa de studii economice. Si la editia din acest an atargului de joburi "Angajatori de top" concurenta era dubla fata deanul trecut, cu un numar mediu de candidati de 70 pe un job.

Absolventii nu prea au alternative anul acesta, odata cerestructurarile operate de companii in ultima perioada pentrureducerile de costuri au dus la inghetarea recrutarilor.Consecinta? Un numar de 9.000 de absolventi de studii superioaredin acest an au aplicat la ANOFM pentru ajutorul de somaj, iarstatisticile din luna iulie arata ca exista peste 25.000 de somericu diplome de licenta la nivel national.

Salarii mai mici cu 15% in constructii

Angajatorii au scazut ofertele salariale fata de perioadasimilara din 2008, ca urmare a lipsei de lichiditati cu care s-auconfruntat companiile, mai ales cele care activeaza in domeniulconstructiilor, unul din cele mai afectate de criza.

"Cautam instalatori, zidari, zugravi si ingineri, insa le oferimsalarii mai mici cu 15% fata de anul trecut. Foarte multi tinerisi-au lasat CV-urile la noi in speranta ca ii vom contacta",precizeaza Irina Ionescu, reprezentanta companiei de constructiiConstruct G&B. Salariul oferit pentru un inginer faraexperienta porneste de la 400 de euro, iar un zugrav poate primipentru inceput 285 de euro.

Firmele de constructii inca mai angajeaza ingineri, in ciudafaptului ca in primele sase luni ale anului au fost concediatiaproape 11.000 de muncitori din acest sector, potrivit datelorAgentiei Producatorilor de Materiale de Constructii dinRomania.

Si in cadrul firmei Rotary Constructii, care are in acest moment400 de angajati, salariile au scazut, insa numarul de aplicanti acrescut.

"Am adunat 50 de CV-uri pentru doua posturi de economist, chiardaca salariul pe care il oferim nu depaseste 300 de euro plusbonuri de masa", spune Ion Neagu, directorul de resurse umane alfirmei Rotary Constructii.

Chiar si candidatii cu experienta care isi cauta un job inconstructii au renuntat sa mai ceara salarii mari, pentru caofertele angajatorilor sunt putine si risca sa piarda postul indetrimentul unui candidat cu astepari salariale mai mici.

"Daca in decembrie primeam un salariu de 1.000 de euro, acumm-as multumi si cu o oferta de 600 - 700 de euro", spune MariusCucu (28 de ani), inginer in instalatii pentru constructii.

Vin cu parintii la interviul de angajare

O parte din absolventii de facultate care nu au lucrat pana acumau venit insotiti de parinti la bursa locurilor de munca, insperanta ca vor avea mai multe sanse de angajare daca vor urmasfaturile acestora.

"Am venit cu fiica mea s-o ajut sa-si gaseasca un loc de munca,pentru ca nu a reusit sa se angajeze de cand a terminatfacultatea", spune Maria, mama unei absolvente de studiieconomice.

"I-am sfatuit chiar de la intrare sa nu vina cu parintii, pentruca le vor lasa o impresie proasta angajatorilor, care vor crede caeste ceva in neregula cu candidatul", spune Maria Vintila, directorcoordonator adjunct in cadrul AMOFM.

Insa la bursa locurilor de munca destinate absolventilor nu s-auprezentat numai tineri aflati in cautarea unui job.

"Sunt in somaj, pentru ca am fost concediata anul trecut de laRomtelecom. Acum, caut un job tot in domeniul telecomunicatiilor,pe un salariu de pana in 360 de euro", spune Daniela (40 deani).

Aproape 18.000 de joburi au fost oferite in toata tara la Bursalocurilor de munca pentru absolventi, eveniment la care auparticipat peste 27.000 de absolventi de liceu si de facultate,potrivit datelor ANOFM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO