Eveniment

Absurditati salariale la stat: un sofer de la Ministerul Muncii castiga 4.000 de lei, aproape cat ministrul, iar o liftiera de spital mai mult decat un medic

Ministrul sanatatii Attila Cseke este „umilit” in propriul minister - 14 subordonati castiga mai bine decat el

Ministrul sanatatii Attila Cseke este „umilit” in propriul minister - 14 subordonati castiga mai bine decat el

31.05.2010, 23:46 480

Liste cu veniturile obtinute de salariatii din sectorul publicau continuat si ieri sa fie publicate pe site-urile oficiale aleinstitutiilor, anomaliile din sistemul de salarizare fiindevidente.

De pilda, la Ministerul Sanatatii, ministrul Attila Cseke poatefi considerat un demnitar prost platit daca este sa compariveniturile sale din aprilie cu cele ale secretarului adjunct alministerului. Pe "fluturasul" de salariu al ministrului apare sumade 5.361 de lei, in vreme ce subalternul sau a castigat aproapedublu - 9.739 de lei. Secretarul general al ministerului, acastigat 7.693 de lei. In total, la Ministerul Sanatatii, sunt 14angajati care castiga mai bine decat ministrul Attila Cseke.

Patru dintre soferii angajati la acest minister au venituri depeste 2.000 de lei, o suma care ii face invidiosi pe angajatiialtor ministere, precum cei de la Ministerul Mediului. Acolo,salariul unui referent pleaca de la 498 de lei si ajunge la 823 delei, in vreme ce un sofer castiga 1.080 de lei. In MinisterulMediului, salariul maxim apartine ministrului mediului LaszloBorbely, care castiga 5.361 de lei lunar, ca si colegii sai decabinet.

La Spitalul Floreasca o liftiera poate castiga intre 845 de leisi 1.366 de lei, mult peste un medic rezident care are doar 897 delei salariu. Un medic primar incadrat la acelasi spital poatecastiga de la 572 de lei in plus. Disfunctii se observa si laMetrorex, acolo unde Gheorghe Udriste, directorul general alcompaniei, are un salariu net lunar de 4.694 de lei pe luna, intimp ce directorii din subordine (comercial, economic, explorare,infrastructura sau tehnic) au salariile cuprinse intre 6.102 lei si6.350 de lei, potrivit listei de venituri a angajatilor Metrorex,obtinuta de ZF. Cel mai mare salariu din cadrul companiei, de 6.350de lei, il are directorul comercial. Cei 4.187 de angajati aicompaniei au in medie salarii de peste 2.000 de lei. Un inginercastiga intre 2.500 si 4.800 de lei, in timp ce un zidar are unsalariu net cuprins intre 1.700 de lei si 2.300 de lei, iar unzugrav-vopsitor castiga intre 1.600 de lei si 2.400 de lei.

Publicarea acestor liste este inca un pas prea mic pentrudeslusirea nebuloasei salariilor de la stat. Ministerele inca nudau raspunsuri de ce unii subordonati iau salarii mai mari decatministri - situatie de neimaginat in sectorul privat. Pana sipremierul Emil Boc, care a incasat in aprilie 6.142 de lei, cuaproximativ 1.000 de lei decat ministrii sai, se vede depasit lasalariu de managerii publici din Secretariatul General alGuvernului, care au obtinut peste 7.000 de lei in aceeasiperioada.

Legea salarizarii unice, care a fost initiata anul trecut chiarde guvernul lui Emil Boc, si a intrat in vigoare la 1 ianuarie2010, ar fi trebuit sa anuleze aceste anomalii din sistem si sastabileasca salarii in functie de o ierarhie clara.

Si la Ministerul Afacerilor Externe ierarhia salariilor esteinversata. Cel mai mare salariu de baza lunar din MAE este alsecretarului general Robert Cazanciuc, de 9.292 de lei, acestafiind urmat de secretarul general adjunct, Iulian Popescu, cu unsalariu de baza de 8.807 lei. Ministrul Teodor Baconschi are unsalariu de baza de 6.614 lei, iar secretarii de stat - AntonNiculescu, Bogdan Mazuru, Bogdan Aurescu, Doru Costea si Calin RaduAncuta - castiga de asemenea 6.614 lei pe luna. Potrivit grileiprezentate de MAE pe site-ul sau, ambasadorii au un salariu de bazalunar de 7.514 lei, iar persoanele cu rang de ministruplenipotentiar castiga 6.144 de lei.

Un referent castiga la MAE intre 1.173 de lei si 2.505 lei, infunctie de nivelul de studii. La aceste sume se pot adauga sporurisi indemnizatii de conducere de mai bine de jumatate dinsalariu.

Exemple de disfunctii

  • La Ministerul Sanatatii, cel mai bine platit angajat estesecretarul general adjunct Adela Petrinia Neagoe, care a castigatin aprilie 9.739 de lei, mai mult decat secretarul general alministerului, Gheorghe Sarb - 7.693 de lei net si ministrul AttilaCseke - 5.361 de lei.
  • Cel mai mare salariu de baza lunar din MAE este al secretaruluigeneral Robert Cazanciuc, de 9.292 de lei, in vreme ce ministrulTeodor Baconschi are un salariu de baza de 6.614 lei, acelasi cucel al secretarilor de stat. O suma identica le revine siambasadorilor cu grad de ministru plenipotentiar.
  • La Ministerul Muncii este angajat un sofer care a castigat inaprilie 4.000 de lei, cu 1.300 mai putin decat ministrul muncii,Mihai Seitan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO