Eveniment

Acum şi în urmă cu 20 de ani: "The IMF program is on track, but the country is off track"

Acum şi în urmă cu 20 de ani: "The IMF program is on track, but the country is off track"

Autor: Liviu Chiru

05.09.2010, 23:59 27

Guvernatorul Mugur Isărescu (foto) a deschis seminarul organizatsâmbătă pentru sărbătorirea a 130 de ani de la constituirea BNR cuo scurtă istorisire privind situaţia financiară şi politică a ţăriidin 1991, când se afla la începutul primului său mandat, care asunat însă de o actualitate izbitoare.

Isărescu a relatat cum a răspuns la acel moment, când Româniabeneficia de asemenea de asistenţa FMI, iar guvernul Petre Romantocmai fusese demis, la interpelarea lui Michel Camdessus,directorul general de atunci al Fondului, privind derulareaacordului de împrumut. "The IMF program is on track, but thecountry is off track" (Programul cu FMI este în grafic, dar ţara aderaiat - trad. engl.), a relatat Isărescu răspunsul din urmă cuaproape 20 de ani, stârnind râsete care au rupt pentru o clipăatmosfera sobră din sala umplută până la refuz de reprezentanţi aiinstituţiilor internaţionale, conducători ai altor bănci centraleşi şefi ai băncilor comerciale locale. Remarca sa a venit încondiţiile în care la sfârşitul săptămânii trecute 6 din cei 15miniştri ai guvernului au fost înlocuiţi, în timp ce opoziţiapregăteşte o moţiune de cenzură. Revenirea în prim-plan a risculuipolitic complică şi mai mult eforturile statului de a finanţadeficitul bugetar. Leul a coborât vineri până la un minim alultimelor două luni pe piaţa valutară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO