Eveniment

Adriean Videanu, ministrul economiei: Actualul Guvern a făcut ce trebuia pentru mediul de business

Adriean Videanu, ministrul economiei: Dacă nu vom avea creştere economică în 2011, putem vorbi de un eşec al guvernului
04.08.2010, 23:55 53

Bombardamentele din media asupra guvernului au urme fizice lasediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afacericondus de Adriean Videanu: bucăţi de gresie vraişte, iarbă crescutăprintre calcane pe partea clădirii dinspre Calea Victoriei.

Însă sala de întâlniri a ministrului, mobilată cu câteva fotoliişi veşnicul dulap ministerial gol, cu câteva documente aruncate pecare se vede că nu şi-a mai aruncat nimeni ochii de mult, aratăîngrijit, iar aerul condiţionat pus la maxim creează o insulă.

Doar constatările asistentei de relaţii cu presa readuc îndiscuţie "pârjolul mediatic". "Anul acesta este mult mai greu decâtanul trecut. Tot timpul trebuie să răspundem la tot felul deacuze", apucă să spună până când soseşte ministrul.

Omul despre care se spune că ar fi printre cei mai puternici dinRomânia, fiindcă are pe mână proiecte de miliarde de euro dinenergie, sector urmărit îndeaproape de companiile străine înultimii ani, este jovial. Aflat în unul din cele mai grele momenteale guvernării, după un şir de decizii care au dat peste cap mediulde afaceri, Adrian Videanu are poftă de contraatac.

"Dar nu înţeleg, ce ni se reproşează? Hai fraţilor să discutămcomparativ pachetele de măsuri de relansare şi să vedem unde seîncadrează România", răspunde Videanu la întrebarea de ce crede căactualul guvern este atât de criticat de mediul de business.

Dar nu despre pachete de relansare este vorba, ci desprerezultate: economia românească este în scădere pentru al şapteleatrimestru consecutiv, în timp ce alţii au ieşit deja din criză,companii cu afaceri de 10 mld. euro sunt în insolvenţă, consumuleste în scădere, zeci de mii de oameni îşi pierd lunar locurile demuncă.

"Refrenul" cu perioada de boom nesustenabil dinainte de 2008vine însă rapid. Şi nu se poate spune că Adriean Videanu "nu arevorbele la el".

"Are România forţa de relansare a Germaniei sau a Franţei?Structura economiei româneşti este extrem de vulnerabilă. Noi amavut în perioada 2007-2008 o creştere pe consum, pe credite cubuletinul, prociclică."

La un an şi jumătate de la intrarea la guvernare se mai poaterăspunde în acest fel? "Cine vine şi spune că o măsură de relansarese vede imediat nu ştie economie. Măsurile se văd după o lună,două, trei. Şi ştiţi foarte bine care a fost situaţia din 2009,când am avut parteneri la guvernare (PSD - n.red.)."

Şi atunci, îşi reproşează ceva un ministru al unei economii cucea mai mare cădere din Europa în 2009 şi care va rămâne pe scădereeconomică şi în 2010?

"Admit o singură greşeală. Faptul că nu am făcut restructurareaadministraţiei publice la timp. În rest, tot ce-am făcut am făcutîn beneficiul mediului de afaceri", susţine Videanu.

Dar lăsând la o parte faptul că este neclar cum va aducerestructurarea bugetarilor creştere economică, reluareainvestiţiilor şi a angajărilor, cum se explică reluarea sisifică,iarăşi şi iarăşi, a legilor de restructurare a salariilor şipensiilor din sectorul public?

Cum explică faptul că acest guvern, care şi-a asumat din primaconferinţă de presă restructurarea salariilor şi pensiilor dinsistemul public, nu a finalizat această reformă nici la un an şijumătate de la instalare, are în lucru noi proiecte de legi privindpensiile din sistemul public şi salarizarea unitară, deşi au maifost câteva legi şi ordonanţe pe aceste două domenii.

Cum de nu a avut guvernul informaţii, spre exemplu, privindnivelul diferit al salariilor din sistemul public, scoase la ivealăde postarea listelor salariale pe site-urile instituţiilor, încăînainte de a face legea salarizării unitare? "Erorile nu se potcorecta chiar peste noapte. Orice lege este perfectibilă", răspundemai mult decât diplomat Adriean Videanu.

Ministrul admite însă că este nevoie de o politică de relansareşi susţine ardent că bursa va avea un rol decisiv.

La 4 mil. euro tranzacţii pe zi, în timp ce în Polonia setranzacţionează de 80 mil. euro pe zi şi nicio ofertă publicăiniţială în ultimul an, ce impact poate avea bursa asupraeconomiei?

"Piaţa de capital trebuie să treacă de conceptul de loc detranzacţionare şi să capete valenţe pentru economie. Listarea aîncă două companii de stat, Transgaz şi Romgaz, precum şi vânzareaaltor pachete de acţiuni de către stat la Transelectrica şi Petromvor atrage investitorii."

Videanu afirmă că a venit timpul ca la nivel strategic să sediscute un pachet de relansare pentru 2011-2013.

"Dacă nici în 2011 nu vom trece pe creştere economică, atunci vafi vorba de eşecul acestui guvern."

În ce va consta acest pachet de relansare, având în vedere cămulte afaceri sunt pe tobogan, consumul este în scădere şi vascădea şi mai mult ca urmare a reducerilor salariale şi a majorăriitaxelor, iar băncile nu dau drumul la creditare?

Ministrul spune că strategiile de contracarare a deficitelorstructurale trebuie să fie mai ales în sectorul industrieiagro-alimentare, în industria farma, precum şi în energie.

"Vom face programe de încurajare a producţiei autohtone, darmizăm şi pe investiţii străine. Sectorul privat este supraîndatoratşi investiţiile străine vor aduce fluxul necesare de numerar îneconomie. Trebuie să ne bazăm pe puterea capitalului care va fiatras de Bursa de Valori prin listările care se vor face", spuneVideanu.

Ce rol va avea Banca Naţională în această relansare? Suntdobânzile la credite destul de reduse pentru relansareainvestiţiilor şi consumului? Ce împiedică reluarea creditării?

"Relansarea creditării nu ţine numai de Banca Naţională, ci depolitica băncilor comerciale."

Există însă oameni de afaceri autohtoni, producători de mobilăde exemplu, care au luat iniţiativa de a finanţa achiziţia în ratea clienţilor lor, în condiţiile în care creditarea bancară se facela dobânzi de 15% la lei. Adriean Videanu evită să critice băncile."Ce pot face băncile, cu ce dobânzi să dea credite, dacă plătesc ladepozite peste 6%? Ar însemna să ofere dobânzi real negative, nu?De ce nu a sărit nimeni când România a pierdut investment-grade(rating de ţară favorabil investiţiior - n.red.) în 2008?", spuneministrul.

Dar care este perspectiva sa asupra reluării creditării?

"Reluarea creditării nu are loc pentru că este o lipsă deîncredere. Companiile sunt supraîndatorate, dar şi gradul decompetitivitate este redus."

Şi cum comentează ceea ce se întâmplă în Ungaria, unde guvernula decis ca o parte din deficit să fie finanţat prin suprataxareabăncilor, cu un impozit pe valoarea activelor?

"Nu avem de gând să propunem aşa ceva în România."

Va rezista Guvernul Boc până la următoarele alegeri, din2012, având în vedere rezultatele actuale din sondaje?

"Guvernele nu se fac după sondaje. Guvernul are o majoritate înParlament, acolo este important. Eu cred că Emil Boc va fi premierpână la următoarele alegeri, în 2012, nu are niciun fel deproblemă". Dar schimbări în echipă? "Echipa şi-o stabileştepremierul", a spus ministrul economiei.

Afaceri de 10 miliarde de euro, cu sute de mii angajaţi,din care majoritatea cu capital românesc, sunt în insolvenţă. Ceface Ministerul Economiei pentru aceste companii?

"Este o piaţă liberă. Orice intervenţie poate fi consideratăajutor de stat. Aceste companii trebuie să se descurce."

Însă guvernele occidentale sprijină capitalul privatautohton inclusiv prin promovarea companiilor în relaţiile politiceexterne ale statelor. Câţi oameni de afaceri români a avutministrul în avion în ultimele deplasări înstrăinătate?

"Nu este treaba noastră. Vă daţi seama, dacă aş lua 2-3 oamenide afaceri în vizite externe cum ar sări toată lumea? Oamenii deafaceri ştiu ce au de făcut."

Dacă este atât de bogat, de ce acceptă să fie ministru,cu un salariu de 1.200 de euro pe lună? Câştigă suficient unministru în România sau sistemul este construit în acest fel pentrucă se admite că un ministru nu trăieşte din salariu?

"Sunt ministru pentru că sunt un om al provocărilorprofesionale", afirmă Videanu, care admite însă că pentru cinevacare nu are alte surse de existenţă, nu este un salariustimulativ.

"Important este ca sursele de venituri colaterale să fielegale", afirmă ministrul.

Cine este Adriean Videanu

Vârstă: 48 de ani, căsătorit, doi copii

S-a născut în comuna Crevenicu, judeţul Teleorman, şi esteabsolvent al Facultăţii de Transporturi din cadrul InstitutuluiPolitehnic Bucureşti. Din 2008, ocupă funcţia de ministru aleconomiei, după ce în perioada 2005-2008 a fost primarul general alCapitalei. Potrivit declaraţiei de avere, Videanu deţine o casă înSnagov, două apartamente în Bucureşti, bijuterii şi ceasuri învaloare de 183.000 de euro şi tablouri şi obiecte de artă de 37.000de euro. În anul fiscal 2009, Videanu a încasat din funcţia deministru venituri lunare de circa 1.200 de euro. "Nu salariul măinteresează, ci provocarea", spune Videanu, care este proprietarulafacerii Titan Mar - Marmosim, unul dintre cei mai mari producătoride piatră naturală din Europa de Est. Titan Mar, firmă înfiinţatăde familia Videanu în 1994, specializată iniţial în prelucrareamarmurei pe care o cumpăra de la firma de stat Marmosim, a cumpăratîn 1997 98% din acţiunile Marmosim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO