Eveniment

Agentia de evaluare Sstandard & Poor's da un cec in alb noului guvern

02.02.2005, 00:00 14



Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a schimbat perspectiva de rating a Romaniei de la "stabila" la "pozitiva", luand in calcul angajamentul exprimat de guvernul Tariceanu de a accelera reformele economice si institutionale, astfel incat sa fie consolidate sansele de aderare la UE in 2007.



S&P coteaza riscul de tara al Romaniei la nivelul BB+, cu o treapta sub nivelul minim al categoriei de ratinguri de la care incepe grupa tarilor cu risc scazut pentru investitii. Marirea de nota ar putea veni in cursul urmatoarelor 12 luni, in conditiile in care nu apar derapaje la nivel macroeconomic.



Bulgaria a primit ratingul investitional de la S&P inca din vara anului 2004.



Agentia arata ca perspectiva de imbunatatire a ratingului este constransa de slabiciunile institutionale, dezechilibrele externe, nivelul scazut de prosperitate economica si un sector inca mare de companii de stat cu pierderi, in ciuda unui anumit declin.



"Ne asteptam ca noul guvern sa isi mentina angajamentul de a progresa cu reforma institutionala si sa continue actiunile de creare a unui mediu de afaceri mai prietenos pentru investitori", spune Moritz Kraemer, analist la S&P.



El afirma ca o imbunatatire a ratingului pana la nivelul <investment grade> va depinde de masura in care noua administratie va fi capabila sa-si concretizeze intentiile politice anuntate in rezultate tangibile la nivelul reformei economice si al transparentei. "Mentinerea unui mix prudent de politici, inclusiv a unei politici fiscale prudente, va fi necesara pentru imbunatatirea ratingului in urmatoarele 12 luni", mai spune analistul S&P.



Agentia Fitch a acordat Romaniei nota de trecere in clasa "investment grade" la sfarsitul lui 2004. Mai severa, Moody's mentine un calificativ cu doua trepte sub acest nivel.



Motivand imbunatatirea perspectivei de rating, S&P citeaza imbunatatirea stabilitatii macroeconomice in ultimii ani, scaderea deficitului bugetar la circa 1% din PIB, mentinerea datoriei publice interne la mai putin de 30% din PIB, precum si scaderea inflatiei sub 10% la sfarsitul lui 2004. Analistii agentiei considera ca trecerea la o strategie formala de tintire directa a inflatiei ar trebui sa ancoreze in continuare asteptarile inflationiste.



"Este probabil ca evolutiile bugetare sa se imbunatateasca fata de estimarile initiale, in ciuda unei reforme fiscale radicale introduse de noul guvern in prima zi dupa instalare", apreciaza Kraemer.



Potrivit agentiei S&P, o eventuala amanare a aderarii la UE pana in 2008 nu va afecta direct ratingurile Romaniei. Cu toate acestea, analistii sai apreciaza ca o deteriorare constanta si semnificativa a contului curent cu efecte concomitente la nivelul datoriei externe si a lichiditatii, ar putea conduce la un declin al credibilitatii, mai ales daca investitiile straine directe vor fi sub asteptari. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO