Eveniment

Alegerile parlamentare ar putea prelungi mandatul conducerii BNR

20.01.2004, 00:00 17



Mandatul actualului Consiliu de Administratie al Bancii Nationale expira pe 19 decembrie, adica imediat dupa organizarea alegerilor parlamentare, cand s-ar putea sa nu aiba cine sa numeasca noi membri. In aceste conditii, banca centrala ar risca sa ramana pentru o scurta perioada, dar chiar pe final de an, cand pot fi necesare decizii importante, fara Consiliu de Administratie acoperit din punct de vedere legal.



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, spune ca, pentru a fi evitata aceasta problema, Parlamentul ar putea decide prelungirea cu trei luni a mandatului in curs, astfel incat Consiliul sa poata lua decizii pana la validarea unei noi componente. O varianta luata in calcul ar fi si votarea anticipata a unei noi formule de conducere a BNR, inainte de incheierea ultimei sesiuni parlamentare dinaintea alegerilor.



"Consider ca optima este prelungirea cu cateva luni a mandatului, avand in vedere ca urmeaza, probabil in martie 2005, trecerea la denominarea leului. Taierea zerourilor din coada monedei nationale este bine sa reprezinte un proces inchegat. La acesta se va lucra intregul an 2004 si la inceputul lui 2005.



Ar fi rau sa nu se asigure continuitatea in acest caz", afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.



Pana in primavara, Ministerul finantelor urmeaza sa promoveze in guvern proiectul de lege privind modificarea statutului BNR, astfel incat acesta sa fie pe deplin actualizat cu reglementarile Uniunii Europene in domeniu, in special la capitolul garantarii exprese a independentei bancii centrale.



Ultimul raport anual al Comisiei Europene mentioneaza printre restantele legate de adoptarea aquis-ului comunitar si statutul BNR.



Ministrul Tanasescu afirma ca proiectul de modificare a actualului statut nu include modificari ale duratei mandatelor membrilor Consiliul de Administratie al BNR.



Inaintea ultimelor alegeri pentru componenta Consiliului, spre sfarsitul lui1998, banca centrala a propus acordarea de mandate cu durate diferite membrilor Consiliului de Administratie, astfel incat sa fie asigurata o anumita continuitate in orientarea politicii monetare. De asemenea, a fost sugerata stabilirea de durate reprezentand un numar impar de ani, astfel incat sa fie evitata suprapunerea momentului schimbarii conducerii BNR cu ani electorali, asa cum se intampla in 2004, si cand pot aparea presiuni politice mai puternice.



Nici una dintre propunerile amintite nu a fost luata in considerare.



BNR este condusa de un Consiliu de administratie format din 9 membri alesi de Parlamentul Romaniei la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere.



Atat criteriile de selectie, propunerile, cat si validarea acestora sunt prerogative ale Parlamentului.



Si in 1998, Parlamentul a amanat cu cateva luni decizia eventualelor schimbari in conducerea BNR, in conditiile in care erau in plina desfasurare negocieri cu FMI. La vremea aceea, mediile bancare si de afaceri se temeau de o posibila politizare a BNR, pe fondul conflictelor din interiorul coalitiei de partide aflate la putere.



Numirile pentru membrii Consiliul de Administratie al BNR se fac pe o perioada de 6 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Dintre cei 9 membri, 4 apartin direct structurii executive permanente a BNR: Guvernatorul, Mugur Isarescu, si cei trei Viceguvernatori - Emil Iota Ghizari, prim-viceguvernator, Cristian Popa si Mihai Bogza. Ceilalti 5 membri nu sunt salariati ai BNR, nu pot fi parlamentari si nu pot face parte, potrivit legii, din justitie sau din administratia publica, pentru evitarea oricaror situatii de conflict de interese. Mugur Isarescu se afla la conducerea BNR de 14 ani.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO