Eveniment

AmCham: Avem nevoie de victorii mărunte şi dese ca să atragem din nou atenţia investitorilor

Autor: Claudia Medrega

12.05.2011, 23:37 109

Investiţiile străine directe ar putea să crească în acest an,dacă urmează o serie de veşti bune, cum ar fi "ieşirea tehnică dinrecesiune", iar România are o fereastră de oportunitate în domeniulenergiei, spune Alexandra Gătej, noul preşedinte al Camerei deComerţ Americane în România (AmCham).

"Insist asupra cuvântului «tehnică» pentru că o creştere cu0,1-0,3% nu înseamnă nici o creştere a bunăstării, nici ainvestiţiilor străine. Dar, pentru că deciziile companiilor sebazează pe fapte şi statistici, ar fi o primă veste bună care arputea însemna o resetare a oportuni­tă­ţilor pe care investitoriile văd în România bazată pe faptul că ţara a ieşit din recesiune",a spus ieri Gătej după o conferinţă de presă în care noii membri aiconducerii AmCham şi-au prezentat principalele obiective. Gătej afost consilier prezidenţial în 2010, dar a demisionat după ce pepiaţă a apărut informaţia conform căreia a semnat în 1989 unangajament de colaborare cu Securitatea. Gătej a condus ani bunioperaţiunile din România ale multinaţionalei Unilever.

În cei doi ani de criză economică investiţiile străine s-auprăbuşit.

În ceea ce priveşte domeniile care ar putea atrage investiţiistrăine, Gătej a adus în discuţie sectorul energetic. "România areo fereastră de oportunitate în domeniul energiei prin participareala activitatea bursei dacă ar fi vândute pachetele minoritaredeţinute de stat la diverse companii energetice. De asemenea, înperioada următoare ar putea fi relansate investiţiile în energieregenerabilă, având în vedere că modificarea legislaţiei în domeniueste aproape finalizată. Investiţiile străine pot să vină înRomânia în acest an pe baza succesiunii de victorii mărunte şidese". Totodată, creş­terea investiţiilor în agricultură ar fi unmotor important pentru economie, împreună cu investiţiile îninfrastructură şi relansarea parteneriatelor public-private.

AmCham susţine reducerea contribuţiilor la asigurările socialeîn vederea creşterii numărului de locuri de muncă, menţionând cădoar îmbunătăţirea legislaţiei muncii nu este suficientă în acestsens. Ionuţ Simion, vicepreşedinte, a arătat că nu contează atât demult nivelul contribuţiilor, ci mai ales beneficiile pe care leprimeşti în contrapartidă pentru aceste plăţi, respectiv calitateaserviciilor asigurate de stat în sfera sănătăţii şi asistenţeisociale.

AmCham reprezintă peste 300 de membri cu investiţii totale depeste 10 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO