Eveniment

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei, reduse cu 30% în instanţă. În alţi ani instanţele „tăiau“ jumătate din amendă

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei, reduse cu...

Autor: Andrei Cîrchelan

20.05.2013, 20:43 208

Instanţele au decis anul trecut reducerea cu aproximativ 30% a amenzilor date de Consiliul Concurenţei şi contestate de com­paniile vizate, comparativ cu reduceri de 50% obţinute în anii anteriori, iar cele mai mari amenzi date de institu­ţie până în pre­zent, care au vizat companii din domeniul pe­trolier şi telecomunicaţii, sunt în continuare dis­putate în procese ale căror rezultate vor influenţa statis­tica, a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii con­curenţiale.

„În statistica pe anul trecut suntem destul de sus, undeva pe la 70% (procente menţinute din cuantumul amenzilor disputate în instanţă - n.red.). În anul precedent eram la 50%. Avem în general un procentaj mare de reuşită la Înalta Curte ca menţinere a deciziei de încălcare a legii, dar pe cuantumul amenzilor uneori instanţa reduce aceste sume“, a spus Chiriţoiu, adăugând că „totuşi 70% e destul de mult, cred că 50% e mai reprezentativ pentru ceea ce se întâmplă“.

Consiliul a dat, de la înfiinţare până la sfârşitul anului 2012, amenzi cu o valoare totală de aproape 450 mil. euro în urma unor investigaţii în sectoare cum ar fi pe­trolier, telecomunicaţii, farmaceutic, produc­ţie de ciment sau bancar. Judecătorii au menţinut prin decizii irevocabile date în 2012 amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei în valoare de circa 30 milioane lei, comparativ cu 24 mil. lei în anul anterior şi 8 mil. lei în 2010.

„Cele mai mari amenzi din istoria noastră sunt încă în instanţă. Avem cam 300 mil. euro amenzi acordate, mare parte încasate deja de ANAF, dar care sunt în instanţă, în special petrolul şi telecomu­nica­ţiile, care fac mai mult decât toate amenzile date de Consiliul Con­curenţei în toată exis­tenţa lui. Aceste cazuri vor influenţa dramatic procentajele“, a adăugat Chiriţoiu. În 2011, an record din punctul de vedere al amenzilor, Consiliul Con­curenţei a sancţionat companiile petroliere OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Lukoil România, Rom­petrol Downstream, MOL şi ENI România cu aproximativ 892 mil. lei (circa 212 mil. euro), pentru încheierea unei înţelegeri anticoncu­ren­ţiale privind eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de combustibil. Tot în 2011, auto­ritatea concurenţială a amendat operatorii de telecom Vodafone România şi Orange Româ­nia cu 120 mil. lei (28 mil. euro) şi respectiv 148 mil. lei (35 mil. euro) pentru abuz de poziţie dominantă.

Amenzi date şi reduse sau anulate

Atunci când contestă amenzile date de au­torităţile concurenţiale, companiile vizate de sancţiuni apelează la unele dintre cele mai mari nume din piaţa locală a avocaturii de business.

NNDKP a contestat amenzi ale autorităţii concurenţiale în numele unor clienţi precum Rompetrol Downstream, Raiffeisen Bank şi Alico SAFPP. Avocaţii asistă Rompetrol Downstream în contestarea la Curtea de Apel Bucureşti a unei amenzi de 37 mil. euro. Totodată, NNDKP a obţinut în aprilie 2012 reducerea cu 43%, până la aproximativ 1,9 mil. euro, a unei amenzi de circa 3,4 mil euro dată de autoritatea concurenţială Raiffeisen Bank. Pentru Alico, NNDKP a obţinut la Curtea de Apel Bucureşti anularea unei amenzi de circa 293.000 lei, însă disputa poate continua la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Muşat & Asociaţii a contestat în instanţă amenzi ale Consiliului Concurenţei în numele unor clienţi precum producătorul de medi­camente Eli Lilly şi administratorul de fonduri de pensii private Generali Fond de Pensii. Potrivit reprezentanţilor firmei, în portofoliu se mai găsesc clienţi din sectoarele: farma­ceutic, retail, bunuri de larg consum, telecomu­nicaţii, asigurări, pensii private etc.

Avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii au anulat anul trecut în instanţă amenzile primite de administratorii de fonduri de pensii BCR Fond de Pensii (cca 392.000 lei), Eureko Fond de Pensii (cca 382.000 lei) şi ING Fond de Pensii (cca 1,57 mil. lei). În timp ce disputele amenzilor primite de administratorii BCR şi ING sunt momentan în recurs, amenda pri­mită de Eureko a fost anulată irevocabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De ase­me­nea, avocaţii conduşi de Florentin Ţuca au anu­lat la Curtea de Apel amenda de circa 274.000 lei primită de operatorul de cablu UPC, într-un proces care acum este în faza de recurs.

Avocaţii RTPR Allen & Overy au asistat Profi Rom Food în contestarea unei amenzi de circa 14,9 milioane lei, primită de la Consiliul Concurenţei. În acest dosar, Curtea de Apel Bucureşti a redus amenda cu aproximativ 50%, până la 7,4 milioane lei, iar disputa se află în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO