Eveniment

Americanii dezvolta zona Kogalniceanu

28.08.2007, 19:03 35

Oamenii de afaceri romani au de profitat de pe urma prezentei trupelor americane la Kogalniceanu, in conditiile in care guvernul SUA a alocat numai anul acesta circa 55 de milioane de dolari pentru refacerea bazei militare si a infrastructurii locale, relateaza publicatia militara Stars and Stripes.
Unii percep planul de rotatie al trupelor americane ca pe o oportunitate de crestere economica, desi este putin probabil ca prezenta trupelor americane pe malul Marii Negre sa aiba un impact major asupra economiei unei tari cu 23 de milioane de locuitori.
Totusi exista speranta ca trupele americane vor fi urmate de investitiile marilor corporatii.
Indiferent daca investitiile straine se vor intensifica sau nu, Pentagonul va alimenta economia locala din apropierea bazelor militare si a poligoanelor de antrenament. Numai in anul fiscal 2007 guvernul american va cheltui 35 mil. dolari (25,7 mil. euro) pentru construirea unor noi cladiri intr-o fosta baza militara romaneasca, unde vor stationa aproximativ 2.000 de soldati americani. Inca 20 mil. dolari (14,7 mil. euro) vor fi cheltuiti pentru modernizarea aeroportului Mihail Kogalniceanu.
Fosta divizie a grupului Halliburton, KBR, este cel mai important furnizor al americanilor de la Mihail Kogalniceanu, dar armata americana va achizitiona zilnic produse in valoare de mii de dolari de la oamenii de afaceri locali. De asemenea, contractantii lucrarilor de modernizare a bazei militare vor angaja sute de muncitori romani.
Preturile proprietatilor din jurul bazei militare au urcat foarte mult din momentul in care a fost facuta publica decizia de rotatie a trupelor americane.
Inainte de sosirea americanilor, terenurile din jurul bazei militare valorau 2.700 de dolari (2.000 de euro) pe hectar, iar in momentul de fata preturile au urcat cu cateva mii de dolari.
Gheorghe Enache este, insa, cu un pas inaintea majoritatii afaceristilor locali, dat fiind faptul ca hotelul sau se afla la aproximativ 90 de metri de baza americana si este singurul loc de cazare din localitate.
In momentul in care hotelul a fost deschis in 2003, armata Statelor Unite folosea aeroportul din Kogalniceanu drept punct de lansare a trupelor americane spre Irak, unde razboiul era in plina desfasurare.
Camerele hotelului s-au umplut repede cu militari americani, iar Enache a facut unele modificari pentru ca oaspetii sai sa se simta cat mai confortabil.
Majoritatea membrilor personalului hotelului vorbesc engleza, iar de la restaurantul dotat cu aer conditionat ai acces wireless la internet, hotelul avand si o sala de conferinte.
Enache intentioneaza sa adauge hotelului o noua aripa, care va oferi un spatiu de cazare pentru 50 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO