Eveniment

ANAF pune cap la cap modificările la Codul fiscal

Autor: Razvan Voican

11.01.2011, 23:52 21

Agenţia Naţională pentru Admi­nistrare Fiscală (ANAF) a publicatpe site-ul propriu Codul fiscal "valabil în 2011", actualizândtextul actului normativ cu modificările aduse prin Ordonanţa deUrgenţă 117 şi Hotărârea de Guvern 1.355 din 23 decembrie 2010.

Instituţia precizează însă că nu este vorba despre o republicarea Codului, aşa cum ar fi normal să se întâmple la un moment dat cuorice lege modificată de nenumărate ori, ci doar despre oactualizare "prin mijloace informatice".

Chiar şi aşa, textul publicat pe site-ul ANAF poate fi uninstrument util pentru contribuabilii care au de asimilat numeroaseschimbări de legislaţie, cu atât mai mult cu cât Codul fiscal aajuns să cuprindă aproape 300 de articole, iar hăţişulmodificărilor succesive poate fi greu de urmărit.

Astfel, pot fi reperate cu uşurinţă articolele care au fostabrogate şi care nu sunt puţine.

De asemenea, pot fi identificate mai uşor noile prevederiintroduse în corpul Codului. Din cauza unei practici de legiferarediscutabile, Guvernul nu renumerotează articolele unui act normativatunci când intervine cu modificări şi aşa se ajunge la situaţia încare un articol iniţial din Cod ajunge să fie multiplicat şi de 20de ori. De pildă, în Codul fiscal au fost introduse în premierăcontribuţiile sociale obli­gatorii. Acestea formează un noucapitol, botezat din acelaşi motiv "Titlul IX2". Ei bine, acesttitlu este format din 19 "variante" ale articolului 296 dinvarianta orginală a Codului.

Situaţia este valabilă şi în cazul altui titlu nou introdus (defapt reintrodus după ce fusese eliminat în 2010) - IV prim -Impozitul pe veniturile micro­întreprinderilor.

Nefiind o republicare propriu-zisă, ci mai degrabă o prelucrareinformatică, textul de pe site-ul ANAF are şi "scăpări": deexemplu, lipsesc pre­vederile din Ordonanţa 117 conţinând"dispoziţii speciale privind verificarea persoanelor fizice supuseimpozitului pe venit". Este vorba despre schiţarea unor reguli dupăcare ar urma să fie verificate şi evaluate veniturile reale alepersoa­nelor fizice cu averi mari suspectate că nu îşi declarăintegral sursele de venit. Oricum, la acest capitol Finanţele aupromis şi norme de aplicare la care încă mai este de lucru.

De altfel, şi alte articole introduse în ultima variantă aCodului ar putea primi norme metodologice. Deocamdată, în textulpublicat de ANAF apar normele vechi aferente articolelornemodificate din Cod.

Experţii fiscali consideră că repu­blicarea Codului, cu tot curenume­rotarea articolelor, presupune o ope­raţiune destul delaborioasă, însă numărul foarte mare de schimbări succesive pe carele-a suferit actul normativ reclamă o asemenea acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO