Eveniment

Analistii britanici si-au schimbat in sens negativ prognozele pentru Romania

05.05.2003, 00:00 9

Analistii EIU au revizuit estimarie privind cresterea economica a Romaniei de la 4,8% la 4,6% pentru acest an si de de la 5,3% la 5,2% pentru anul 2004. Potrivit celui mai recent raport al institutiei despre Romania, modificarea prognozelor economice a fost determinata, in principal, de existenta unor semnale privind incetinirea cresterii productiei industriale si de procesul lent de redresare economica din Uniunea Europeana.
EIU anticipeaza o reducere a ratei de crestere a exporturilor in acest an, ca urmare a climatului nefavorabil din UE. Aceasta situatie defavorabila va fi insa contrabalansata de o crestere a volumului investitiilor, sustinuta de procesul de privatizare, permitand astfel inregistrarea unei expansiuni economice de 4,6% din PIB. Bugetul de stat pentru acest an este fundamentat pe o rata de crestere economica de 5,2%.
Cresterea investitiilor va antrena majorarea importurilor, astfel incat deficitul contului curent al balantei de plati va urca de la 3,4% din PIB la 3,8% din PIB, dar va reveni la 2,8% din PIB anul viitor, se arata in studiu.
De asemenea, deficitul bugetului general consolidat va creste de la 2,7% din PIB la 2,9% din PIB in acest an, ca urmare a unor cheltuieli suplimentare determinate de pierderile intreprinderilor de stat si disciplina salariala redusa din aceste societati. Executivul a convenit cu FMI un obiectiv de maximum 2,65% din PIB pentru deficitul bugetar din acest an.
In ceea ce priveste rata inflatiei raportata la sfarsitul anului, EIU anticipeaza ca aceasta va atinge 13,8% in acest an. Institutul britanic apreciaza ca majorarea salariului minim pe economie, continuarea procesului de liberalizare a tarifelor din domeniul energetic si nivelurile ridicate de lichiditati din piata vor impiedica reducerea ratei inflatiei la 12-13%, dupa cum doreste Guvernul roman.
In plus, autorii studiului sustin ca atingerea unei rate a inflatiei cu o singura cifra anul viitor nu va fi posibila, intrucat Executivul va efectua cheltuieli suplimentare in anul electoral. EIU considera ca inflatia va fi de 11% anul viitor.
Analistii EIU si-au reiterat scepticismul in privinta aderarii integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in 2007. Ei afirma ca va fi greu ca Romania sa indeplineasca toate criteriile pentru aderare, mai ales ca nu este inca considerata o economie de piata functionala.

Despre privatizarea BCR
Prelungirea procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) pana in anul 2006 va avea ca efect pierderea unor oportunitati importante de dezvoltare a bancii, in conditiile in care piata bancara romaneasca este in expansiune, spune EIU.
"BCR este o banca profitabila si va supravietui cu bine in aceasta perioada, dar in mod sigur nu va putea profita pe deplin de oportunitatile de dezvoltare disponibile pe o piata in crestere accelerata", se afirma in raport.
Dupa doua incercari esuate de a gasi un investitor strategic pentru a achizitiona pachetul majoritar detinut de stat la BCR, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International (FMI) ca privatizarea sa inceapa cu vanzarea a 25% din actiuni catre International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Cele doua institutii financiare internationale vor sprijini procesul de restructurare a bancii, prezenta lor urmand sa confere incredere partenerilor straini, in vederea atragerii unui investitor strategic in 2006. Partile implicate spera ca situatia defavorabila a pietei internationale sa se redreseze in aceasta perioada.
In cazul in care Guvernul va reusi sa gaseasca un investitor strategic, IFC si BERD vor fi obligate sa revanda statului roman actiunile, pentru ca autoritatile de la Bucuresti sa asigure cumparatorului o participatie majoritara.
Analistii britanici apreciaza ca aceasta solutie este cea mai buna care putea fi adoptata in conditiile actuale, iar intarzierea privatizarii nu va avea un efect negativ asupra bugetului public.
"Spre deosebire de alte active detinute de stat, BCR nu este o piatra de moara agatata de gatul contribuabilului roman. Banca este stabila din punct de vedere financiar si a realizat investitii masive in tehnologia informatica. De asemenea, BCR va continua sa fie profitabila si va avea de castigat de pe urma prezentei BERD si IFC", mentioneaza studiul.
Adevarata problema determinata de amanarea vanzarii nu o reprezinta potentialele pierderi la bugetul de stat, ci nefructificarea sanselor de dezvoltare de catre banca.
"Desi IFC si BERD vor incepe restrucurarea BCR, aceste doua institutii nu au experienta in domeniu a bancilor private si vor fi obligate sa ajunga la compromisuri cu Guvernul in privinta planurilor de reforma. De asemenea, IFC si BERD nu vor putea sa majoreze capitalul BCR si nici sa aduca experienta manageriala pe care ar putea-o furniza bancile comerciale mari", afirma autorii studiului.
Aceste dezavantaje vor submina capacitatea BCR de a profita de posibilitatile oferite de piata romaneasca intr-un moment critic al economiei romanesti.
"O banca internationala importanta ar conferi BCR avantaje mai mari decat BERD si IFC ca detinatori a 25% din actiuni, si anume: o revizuire completa a strategiei cu posibilitatea unei schimbari radicale, o restructurare totala a managementului si a operatiunilor, modificarea strategiei de marketing si de marca, accesul la sume mari pentru investitii si cresterea semnificativa a capitalizarii", se precizeaza in raport.
In concluzie, prelungirea privatizarii BCR este pozitiva pentru Guvern, intrucat inlatura un obstacol important in negocierile cu FMI, dar stabilirea unui nou calendar va restrange oportunitatile bancii.
BCR este cea mai mare institutie de credit din Romania, bilantul pentru anul trecut evidentiind active totale de 4,4 miliarde de dolari, reprezentand 32% din totalul existent in sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO