Eveniment

Analiştii financiari sunt în aşteptare: încrederea în economie a rămas în octombrie la acelaşi nivel din septembrie. Analiştii financiari văd o creştere economică de 6,9% în 2021, un deficit bugetar de 6,8%, iar peste 12 luni o inflaţie de 5,43% şi un curs valutar de 5,03 lei pentru un euro

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari

Autor: Răzvan Botea

04.12.2021, 11:49 513

Încrederea analiştilor financiari în con­diţiile macroeconomice a rămas la acelaşi nivel în octombrie 2021, faţă de septembrie. Cu toate acestea, analiza pe cele două componente ale indicelui CFA România arată că aşteptările analiştilor s-au îmbunătăţit, în vreme ce condiţiile actuale s-au înrăutăţit.

„Indicatorul de încredere a rămas constant, însă a avut evoluţii divergente. Condiţiile curente au scăzut, dar anticipaţiile au crescut. Analiştii se gândesc că o să ieşim din această criză medicală“, spune, pentru ZF, Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Sentimentul de piaţă a fost neutru la sondajul din octombrie, mai spune Codirlaşu, deşi s-a înregistrat o îmbunătăţire a prognozelor de deficit bugetar, până la 6,8% din PIB.

„Aş spune că e un sentiment neutru în acest sondaj. Nu au fost modificări notabile. Cumva la acest nivel era şi luna anterioară. S-a îmbunătăţit puţin deficitul bugetar anticipat, în linie cu creşterea anticipaţiilor de evoluţie ale PIB. Fusese 7,2% în august, apoi au căzut la 6,6%, după care şi-a revenit la 6,9% creşterea PIB din acest an“, a mai spus Codirlaşu.

Faţă de luna precedentă, în octombrie 2021 s-au înrăutăţit perspectivele de inflaţie, mai arată sondajul lunar al CFA România.  Analiştii financiari văd o inflaţie de circa 5,4% în octombrie 2022, în scădere de la aproape 8%, cât a fost în octombrie 2021.

Pentru finalul acestui an, analiştii financiari văd o creştere economică de 6,9%, o prognoză similară cu cea a guvernului, în vreme ce deficitul bugetar la finalul anului va fi de -6,8% din PIB, potrivit prognozei medii din sondajul CFA România din octombrie.

În următoarele 12 luni, ROBOR la trei luni va fi  de 2,9%, iar cursul leu/euro va ajunge la peste 5 lei pentru un euro, mai arată prognoza CFA.

Per ansamblu, încrederea analiştilor financiari în economie s-a menţinut la acelaşi nivel în octombrie 2021, la 57,2, unde 0 înseamnă neîncredere totală şi 100 înseamnă încredere totală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO