Eveniment

ANRMAP nu va mai răspunde cererilor de clarificare a legii achiziţiilor, Guvernul anulând regula

ANRMAP nu va mai răspunde cererilor de clarificare a legii achiziţiilor, Guvernul anulând regula

Foto Mediafax

27.07.2012, 00:03 952

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) nu va mai avea obligaţia de a emite un punct de vedere la solicitările de clarificare transmise de autorităţile contractante privind interpretarea normelor de achiziţii publice, Guvernul abrogând această regulă.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului prin hotărâre. Actul normativ abrogă prevederile referitoare la elaborarea de către ANRMAP a unui punct de vedere la solicitările de clarificare pe care autorităţile contractante/potenţialii ofertanţi/autorităţile de management le transmit cu privire la modul de interpretare a prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Hotărârea este argumentată cu faptul că autorităţile contractante "trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate" pe parcursul procedurilor de achiziţie publică, dar şi cu eliminarea unei abordări neunitare a dispoziţiilor în domeniu astfel încât să fie transmis "un semnal" autorităţilor contractante şi operatorilor economici pentru a "conlucra" cu experţi şi consultanţi în domeniul achiziţiilor publice.

În urmă cu trei săptămâni, la conferinţa Mediafax Talks About European Funds, şeful ANRMAP, Lucian Dan Vlădescu, a anunţat că vrea ca instituţia să se rezume doar la reglementare şi monitorizare şi să renunţe la consultanţă pentru cei implicaţi în domeniul achiziţiilor publice, făcând o analogie între familiarizarea cu acest domeniu şi învăţatul mersului pe bicicletă.

"Eu apreciez că şi în domeniul achiziţiilor publice trebuie să ne comportăm ca şi atunci când învăţăm să mergem pe bicicletă. Şi dacă la început bicicleta are nişte roţi ajutătoare, la un moment nu o să mergem cu ele pe drumul public, ci în parc. Şi atunci autorităţile contractante trebuie să îşi asume responsabilităţi proprii şi foarte clare în materie de achiziţii publice şi trebuie să dea la o parte aceste roţi ajutătoare şi să înţeleagă că celălalt principiu care guvernează achiziţiile publice este cel al asumării răspunderii", a spus Vlădescu.

El a admis că legislaţia în domeniul achiziţiilor publice poate părea stufoasă şi mai greu de înţeles pentru firme şi autorităţile contractante, însă pe de altă parte ordonanţa care reglementează domeniul are o vechime de şase ani, fiind adoptată în 2006.

Totodată, Vlădescu a arătat că ANRMAP vrea să renunţe la activitatea de verificare a caietelor de sarcini.

În prezent, legea prevede ca ANRMAP să evalueze întreaga documentaţie de atribuire, mai puţin aspectele tehnice ale caietelor de sarcini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO