Eveniment

Anthony Blinken despre poziţia NATO: Avem în vedere o prezenţă permanentă în ţările baltice

Anthony Blinken despre poziţia NATO: Avem în vedere o...

Autor: Dorin Oancea

07.03.2022, 14:35 6415

NATO are în vedere extinderea în continuare a prezenţei sale în Europa de Est, fiind luate în considerare poziţii permanente în ţările baltice, a declarat luni secretarul de stat american Anthony Blinken, conform CNN.

"Continuăm să facem acest lucru acum, inclusiv cu desfăşurarea de forţe suplimentare, inclusiv forţe americane aici, în Lituania, avioane de luptă F-35, diverse echipamente importante, toate acestea fiind desfăşurate aici (şi) desfăşurate în celelalte state din ţările baltice", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă în capitala lituaniană Vilnius.

Vorbind alături de ministrul lituanian de externe Garbrielius Landsbergis, Blinken a continuat: "În acelaşi timp, revizuim în mod continuu în cadrul NATO postura noastră de apărare, inclusiv analizând chestiuni legate de extinderea desfăşurării de forţe, analizând chestiuni legate de desfăşurări mai permanente. Toate acestea sunt revizuite în mod regulat şi suntem angajaţi cu aliaţii din NATO în acest sens."

El a reiterat angajamentul SUA şi al aliaţilor faţă de articolul 5 al NATO, care consideră că un atac asupra unei ţări este un atac asupra tuturor.

"Dacă există vreo agresiune oriunde, pe teritoriul NATO, pe teritoriul ţărilor NATO, noi, Statele Unite, toţi aliaţii şi partenerii noştri vom lua măsuri pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Este cât se poate de clar şi direct", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO