Eveniment

APAPS are un plan in zece pasi pentru Resita

20.01.2003, 00:00 10

Fostul director al Combinatului Siderurgic Resita (CSR), Horatiu Voda, a fost numit la la sfarstiul saptamanii trecute de catre Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) in functia de administrator provizoriu al combinatului. Ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu s-a aflat in vizita la Resita pentru a prezenta noua conducere si planurl de masuri pentru redresarea activitatii combinatului.
"Ne aflam aici pentru a marca momentul oficial al reinscrierii statului ca actionar majoritar la combinat prin efectul nefericit al desfiintarii contractului de privatizare, ca urmare a neplatii celor doua rate succesive. Am venit sa ne luam rolul in serios, sa-l prezint pe administratorul provizoriu care va deveni, probabil, presedintele consiliului de administratie si director general si sa incercam sa cream contextul unui efort comun pentru salvarea combinatului", a declarat Musetescu.
Oficialul APAPS a propus realizarea unui plan de restructurare tehnologica si economica in 10 puncte, pe termen scurt si mediu, bazat pe principiile economiei de piata. Acesta vizeaza, pe langa numirea unei noi conduceri, restructuarea organizatorica, financiara si tehnologica, gasirea unor "solutii si surse" de finantare pentru repornirea combinatului si pregatirea pentru privatizare. "tinta finala este reprivatizarea CSR cat mai curand posibil, prin identificarea unui cumparator potrivit, fie printr-o vanzare singulara, fie la pachet cu societatea Petrotub", a declarat ministrul privatizarii. El a adaugat ca potentialii cumparatori de la Petrotub ar putea prelua aceasta schema de privatizare, pentru ca efortul pe care ar trebui sa-l faca pentru a retehnologiza Resita si a o consacra ca furnizor exclusiv de tagla - teava, pentru Petrotub, nu ar fi atat de mare in raport cu interesul si atractivitatea extraordinar de mare a societatii de la Roman. "Practic am aseza in conexiune 2 societati romanesti, frumusetea uneia salvand-o si pe cealalta", a spus Musetescu.
Autoritatea pentru Privatizarea detine in prezent 62,81% din actiuni la Combinatul Siderurgic Resita, ca urmare a desfiintarii contractului de vanzare-cumparare incheiat cu firma americana Noble Ventures.
"APAPS a fost reinregistrat la Registrul Independent al Actionarilor Riavest Timisoara ca actionar al Combinatului Siderurgic Resita, cu un numar de 10,1 milioane de actiuni, reprezentand 12,32% din capitalul social. De asemenea, Autoritatea a fost inregistrat ca actionar cu un numar de 40,3 milioane actiuni, reprezentand 48,89% din capitalul social, ca urmare a transferului acestor actiuni in portofoliul APAPS, pe baza de protocoale, de catre creditorii bugetari", precizeaza Autoritatea.
Autoritatea detinea 1,60% din capitalul social al CSR, ceea ce face ca participatia Autoritatii la actionariatul CSR sa fie de 62,81%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO