Eveniment

APIA oferă finanţări de peste 8 milioane de euro pentru plantaţiile de viţă de vie

APIA oferă finanţări de peste 8 milioane de euro...

Autor: Laura Albu

09.08.2019, 11:55 145

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat plata a 8,45 milioane de euro în 2019 pentru reconversia sau restructurarea plantaţiilor viticole prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), au anunţat reprezentanţii APIA, vineri, într-un comunicat.

Fondurile sunt încă disponibile prin Programul Naţional de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019 – 2023, iar posibilii beneficiari pot să aplice pentru acestea în continuare.

APIA reaminteşte posibililor beneficiari, oportunitatea accesării fondurilor pentru finanţarea programelor de restructurare/ reconversie a plantaţiilor viticole în temeiul OMADR nr. 1508/2018.

Prin accesarea acestei măsuri, producătorii din România au posibilitatea să-şi restructureze sau modernizeze suprafeţele cu viţă-de-vie care să corespundă cerinţelor actuale ale pieţei.

Aceasta este una din măsurile de administrare a potenţialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole ce vizează anumite suprafeţe viticole a căror producţie nu este adaptată cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurări a plantaţiilor prin: reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire; reamplasarea parcelelor viticole; replantarea ca urmare a defrişării obligatorii a plantaţiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare, şi modernizare

În perioada 2019 - 2023, România îşi propune să restructureze, anual, o suprafaţă de viţă-de-vie de aprox. 1000 - 1800 hectare, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 – 1% din suprafaţa viticolă totală. În perioada anterioară de programare, 2014-2018, în România a supus măsurii de restructurare/reconversie o suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie de 16235 hectare.

Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile, mai informează APIA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO