Eveniment

Ardaf incearca sa-si dubleze capitalul pana la 14 mil. euro

27.09.2005, 20:04 15

Actionarii societatii de asigurari Ardaf au hotarat ieri, in cadrul Adunarii Generale, ca majorarea de capital anuntata de mai mult timp sa se realizeze prin vanzarea de actiuni la un pret de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala. Data limita de subscriere va fi 11 octombrie 2005. Potrivit reprezentantilor companiei, suma care urmeaza a fi incasata se va ridica la 25 mil. RON (7 mil. euro).

Pentru conducerea Ardaf majorarea de capital este singura solutie prin care compania isi poate rezolva problemele de lichiditate, pentru a deveni eligibila in momentul in care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va desemna societatile de asigurari care vor gestiona viitorul proiect de asigurare obligatorie a locuintelor.

Acest proiect ar urma sa intre in vigoare la inceputul lui 2006, iar asiguratorii care vor primi autorizatia de a vinde polite obligatorii de locuinte vor fi selectati dupa criterii precum cifra de afaceri, marja de sol-vabilitate, coeficientul de lichiditate sau nivelul capitalului social. La ora actuala, din punct de vedere al capitalului social, Ardaf se situeza pe locul noua in topul asiguratorilor de pe piata romaneasca.

Reprezentantii companiei au afirmat ca au incercat mai multe variante pentru majorarea lichiditatilor, chiar reducerea cheltuielilor prin sistarea investitiilor, recuperarea creantelor, valorificarea unor active, redimensionarea cheltuielilor administrative, insa ca ultima solutie a ramas majorarea de capital. Capitalul social al companiei este de 7,2 milioane de euro, urmand ca acesta sa se dubleze in urmatoarea luna.

Coeficientul de lichiditate se determina ca raport intre activele lichide ale companiei (titluri de stat, obligatiuni emise de autoritatile administratiei publice locale, depozite bancare si disponibilitati in conturi curente si casierie) si obligatiile certe ale acestuia fata de asigurati. Limita minima a coeficientului impusa prin legislatia in vigoare este de 1, atat la categoria asigurari generale cat si de viata. Coeficientul exprima posibi-litatea companiei de a acoperi in orice moment cererile de despagubire ale asiguratilor. Cand o societate de asigurari are acest coeficient aproape de limita minima, este un semn ca nu are suficienti bani pentru despagubiri.

La inceputul acestui an, Ardaf a mai realizat o majorare de capital, cu suma de 76,99 miliarde de lei vechi (aproape 2 milioane de euro), in urma subscrierilor efectuate de actionari. Pe primele sase luni ale acestui an compania a avut prime brute subscrise in valoare de peste 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a unei cresteri puternice a vanzarilor de polite de raspundere civila auto. Ponderea RCA in portofoliul asiguratorului s-a majorat considerabil fata de primul semestru al anului trecut, cu mai mult de zece puncte procentuale, pana la aproape 60%.

Ardaf a avut anul trecut un volum al primelor brute subscrise de 44,63 milioane de euro si o cota de piata de 5,25% din toata piata asigurarilor. Ardaf este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice RASDAQ si are ca actionar majoritar grupul Tender, cu o participatie de 70,2%.

In ultima perioada au circulat informatii despre posibila vanzare a pachetului de actiuni, dar nu au fost confirmate de actionarul majoritar al companiei, care a spus mereu ca va investi in continuare in societate.

Grupul Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, mai are afaceri in imobiliare, constructii, agricultura sau industrie grea, iar Clairmont Holdings, un fond de investitii inregistrat in Cipru, detine 12,6% din capitalul social.

La ultimul pret de tranzactionare, de 0,3 lei, capitalizarea bursiera a companiei a fost de 26 mil. euro (75,6 mil. lei). transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO