Eveniment

Asiaticii au pus ochii pe proiecte energetice de 5 mld. euro: reactoarele de la Cernavodă şi hidrocentrala Tarniţa

Asiaticii au pus ochii pe proiecte energetice de 5 mld. euro: reactoarele de la Cernavodă şi hidrocentrala Tarniţa  Cele mai mari proiecte energetice ale Ro­mâ­niei, reactoarele 3 şi 4 de 4 mld. euro ale cen­tralei nucleare de la Cernavodă şi hidro­cen­­­trala de 1 mld. euro de la Tarniţa-Lă­puş­teşti, au atras atenţia unor investitori asiatici, Mi­nis­terul Economiei dând asigurări că de această dată interesul este „real“, iar re­zul­ta­te­le concrete se vor vedea în perioada următoare.

Ion Ariton, ministrul economiei: Sunt convins că interesul manifestat astăzi de compania Sinohydro pentru a investi în România este real şi se va concretiza în perioada următoare. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

05.09.2011, 00:04 624

Cele mai mari proiecte energetice ale Ro­mâ­niei, reactoarele 3 şi 4 de 4 mld. euro ale cen­tralei nucleare de la Cernavodă şi hidro­cen­­­trala de 1 mld. euro de la Tarniţa-Lă­puş­teşti, au atras atenţia unor investitori asiatici, Mi­nis­terul Economiei dând asigurări că de această dată interesul este "real", iar re­zul­ta­te­le concrete se vor vedea în perioada următoare.

Lucrările la proiectul de la Cernavodă trebuia să înceapă în toamna anului trecut, dar după ce 4 dintre cei 6 investitori străini s-au retras, statul s-a văzut obligat să mai aducă alte companii pentru a putea duce mai departe această investiţie. În ceea ce priveşte proiectul de la Tarniţa, discuţia durează de mai bine de 20 de ani, dar acum a devenit una extrem de ac­tuală, în contextul în care intrarea în func­ţiune a unor capacităţi mari în parcuri eoliene ar putea genera probleme pentru sistemul energetic din cauza caracterului incontrolabil al acestei energii. Hidrocentrala de la Tarniţa este exact genul de unitate care ar putea prelua astfel de dezechilibre.

Coreenii vor şi acţiuni şi tehnologie

Revenind la proiectul de la Cernavodă, Ministerul Economiei a anunţat că o companie din Coreea de Sud, BKB, lider al Consorţiului Korea Nuclear, a trimis o scrisoare de intenţie către instituţie prin care îşi anunţa dorinţa de a cumpăra acţiuni din EnergoNuclear, compania de proiect care realizează reactoarele 3 şi 4.

"În cadrul scrisorii, compania îşi declară intenţia fermă de a achiziţiona acţiuni ale companiei EnergoNuclear, care dezvoltă proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă", spun reprezentanţii ministerului.

În prezent, Nuclearelectrica, firmă deţi­nută de stat, controlează circa 85% din acţiunile EnergoNuclear, restul titlurilor fiind împărţite între Enel (Italia) şi ArcelorMittal România. Intenţia statului este însă de a ajunge la 40%, fiind obligatorie atragerea unor noi investitori în proiect. "Suntem siguri că tehnologia Korean CANDU este cea mai bună pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, deoarece această tehnologie este recunoscută la nivel mondial şi numeroase centrale nucleare au fost construite cu această tehnologie în Republica Coreea", se mai arată în documentul transmis de coreeni către Mi­nis­terul Economiei. Nici reprezentanţii mi­niste­rului şi nici cei au Nuclear­electrica nu au putut fi contactaţi pentru detalii suplimentare.

La primii paşi

Deşi Coreea de Sud are în funcţiune 20 reactoare prin care asigură circa 36% din con­sumul de energie al ţării, ţinta fiind de a ajunge la 59% la nivelul anului 2030, abia acum face primii paşi în proiecte pe pieţe externe. Cel mai mare contract câştigat de sud-coreeni pe o piaţă externă a fost în valoare de 20 miliarde de dolari pentru construirea a 4 centrale nucleare pentru Emiratele Arabe Unite.

În ceea ce priveşte Tarniţa, proiectul ma­mut le-a atras atenţia celor de la Sinohydro, chi­nezii având pe lista de lucrări executate şi construcţia celei mai mari hidrocentrale din lume, Three Gorges, cu o putere instalată de 18.400 MW (de 17 ori mai mare decât cea mai mare hidrocentrală din România, Porţile de Fier 1 - n. red.), potrivit datelor trimise de Mi­nisterul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO