Eveniment

Australia aşteaptă fapte: China trebuie să-şi demonstreze angajamentul faţă de pacea globală

Australia aşteaptă fapte: China trebuie să-şi...

Autor: Dorin Oancea

07.03.2022, 07:42 64

Prim-ministrul Australiei a ţinut un lung discurs de politică externă la Sydney, în care s-a referit cu insistenţă la China şi la răspunsul acestui stat la invazia Rusiei, scrie BBC.

"Lumea a auzit de mult timp declaraţiile Chinei despre angajamentul faţă de pacea globală şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale. Depinde de China, în acest moment crucial al istoriei, să demonstreze că acestea sunt mai mult decât simple cuvinte", a spus Scott Morrison.

Primele semne nu au fost "bune", a spus el, subliniind întâlnirea dintre Xi şi Putin la Jocurile Olimpice de iarnă, sprijinul Chinei pentru exporturile de grâu rusesc şi limbajul Beijingului care "a pretins... chiar o cauză "legitimă" pentru Rusia de a invada Ucraina".

"Nicio ţară nu ar avea un impact mai mare asupra Rusiei decât China, dacă s-ar alătura restului lumii pentru a denunţa agresiunea Rusiei şi a aplica aceleaşi sancţiuni. Până acum nu au făcut-o."

Relaţiile dintre China şi Australia s-au tensionat în ultimii ani, în condiţiile în care Canberra şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la presupusa interferenţă a Beijingului în politica şi afacerile interne - lucru pe care China îl neagă.

Guvernul Morrison a devenit mai explicit în declararea preocupărilor legate de puterea Chinei în regiunea Indo-Pacific. În prima jumătate a discursului său, Morrison a avertizat că "un nou arc de autocraţie se aliniază instinctiv pentru a contesta şi reseta ordinea mondială".

El a subliniat faptul că Australia lucrează cu alte ţări care gândesc la fel pentru a pedepsi Rusia, menţionând: "Acest lucru este important, deoarece ştim că există actori puternici în regiunea noastră care urmăresc îndeaproape, căutând semne de slăbiciune şi divizare în cadrul Occidentului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO