Eveniment

Autostrada Bucuresti-Brasov de 2 mld. euro va dubla pretul terenurilor din sectorul 2

22.09.2006, 20:17 21

Constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, care va avea o lungime de 174 km, va costa circa 2 mld. euro, a declarat Vlad Chiotan, vicepresedintele firmei Search Corporation, realizatorul studiului de fezabilitate al proiectului.
Proiectul va porni cu finantare de la bugetul statului. Autostrada, care va traversa sectorul 2 al Capitalei pe un tronson de 1,7 kilometri, ar urma sa dubleze valoarea terenurilor si imobilelor din zona, potrivit lui Neculai Ontanu, primarul sectorului 2 al Capitalei.
Traseul autostrazii porneste din soseaua Petricani, traverseaza pepiniera Tei Toboc si apoi se desfasoara paralel cu strada Gherghitei pana la calea ferata Bucuresti-Constanta pe care o traverseaza cu pasaj, potrivit acelorasi surse. Autostrada va trece prin Snagov, Ploiesti, Campina, iar de la Predeal se va inscrie pe Valea Rasnoavei, urmand a intra in Brasov prin partea de vest a orasului, fara a se suprapune in traseul sau cu DN1.
Constructia autostrazii va necesita achizitionarea unor terenuri cu o suprafata totala de 950 ha, aflate in posesia a 2.500 de proprietari.
In Bucuresti, autostrada va afecta o suprafata de 9,43 ha teren, din care 1,8 ha se afla in proprietate privata, restul fiind domeniu public. Terenul aflat in proprietate privata urmeaza a fi achizitionat de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care urmeaza sa angajeze experti imobiliari pentru evaluarea acestuia.
Licitatia pentru constructia tronsonului dintre kilometrul 19,5 si Ploiesti a fost castigata de consortiul format din firmele Euroconstruct, Spedition UMB, PA&CO International si Comaxa, care au inaintat o oferta de 200 de milioane de euro.
Lucrarile de constructie sunt prevazute sa inceapa in primavara anului viitor si ar urma sa fie finalizate in circa 3-5 ani. Pana la organizarea santierului, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) trebuie sa obtina toate avizele si autorizatiile de constructie, sa elaboreze caietul de sarcini si sa lanseze licitatiile pentru desemnarea constructorului pentru primii 19,5 kilometri.
"Pana ajungi sa sapi la un santier dureaza vreo doi-trei ani in care faci studii si obtii avize", este de parere Ontanu.
Search Corporation, compania care a realizat proiectul autostrazii, este proiectantul unui tronson din autostrada Brasov - Bors, executata de Bechtel, precum si in lucrari de reabilitare a autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO