Eveniment

AVAS ar putea deveni societate mixta, detinuta majoritar de stat

18.06.2004, 00:00 23

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea fi transformata, anul viitor, in companie nationala, iar ulterior in societate mixta specializata in recuperarea creantelor, la care statul sa detina pachetul majoritar de actiuni, a declarat ieri presedintele AVAS, Mircea Ursache.
"Pana la sfarsitul acestui an vom privatiza sau lichida toate cele 133 de societati semnificative din portofoliul AVAS, iar din 2005, autoritatea poate sa treaca intr-un sistem nou de viata, dupa modelul din Uniunea Europeana, si sa functioneze dupa principiile economiei de piata", a spus Ursache.
AVAS a fost infiintata, in primavara acestui an, prin comasarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare cu Autoritatea pentru Privatizare. Oficialul AVAS crede ca societatile specializate in recuperarea creantelor ar putea fi interesate sa participe la capitalul noii companii. El opteaza, insa, pentru varianta in care statul sa ramina actionar majoritar, cel mai probabil prin Ministerul Finantelor Publice.
Firmele private ar putea fi atrase de activitatile de valorificare a creditelor bancare, dar si de cele de lichidare.
In ceea ce priveste postprivatizarea, Ursache sustine ca este viabila o varianta in care aceste probleme sa revina unui compartiment din noua structura. Prin lege, toate veniturile din privatizare sau postprivatizare sint virate la bugetul statului.
"Indiferent de ce se va intampla, nici o societate privatizata nu va reveni in portofoliul statului. Pentru aceste companii, statul nu va mai da un leu, nici macar pentru energia electrica", a explicat Ursache.
El a aratat ca noua legislatie permite transferul rapid al actiunilor societatilor pentru care se reziliaza contractele de privatizare catre alti investitori.
Potrivit presedintelui AVAS, acest model a mai fost aplicat in cazul institutiilor de profil din Franta si Ungaria.In acelasi timp, Ursache spune ca AVAS isi va indeplini cu succes rolul pentru care a fost infiintata, adica recuperarea sumei platite de stat pentru creantele de la Bancorex si Banca Agricola, in valoare totala de peste 800 de milioane de dolari. Valoarea consolidata a creditelor neperformante preluate de AVAB in 1999 se ridica la peste 4 miliarde de dolari.

SNTR, auditata de PwC
Presedintele AVAS a mai declarat ieri ca privatizarea Societatii Nationale a Tutunului Romanesc (SNTR) va fi auditata de compania PricewaterhouseCoopers (PwC) Londra, actiune solicitata de Fondul Monetar International.
Autoritatea pentru Privatizare a incheiat, la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, un contract de vanzare-cumparare cu consortiul Tobacco 2003/UE pentru 56,4% din actiunile SNTR, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 12 milioane de euro, din care 1,6 milioane euro reprezinta pretul actiunilor.
Atat Autoritatea Nationala de Control, cat si Curtea de Conturi au inceput verificari privind conditiile de vanzare si legalitatea privatizarii. ANC a urmarit daca un teren din zona Baneasa, estimat la cateva milioane de euro, se afla in proprietatea SNTR. Acest lot a fost inclus intr-o operatiune de majorare a capitalului societatii, in urma careia statul a redevenit actionar majoritar.
Potrivit raportului intocmit de ANC, compania detine indirect terenul, dar autoritatea nu a putut sa precizeze daca valoarea acestuia a fost luata in calcul la stabilirea pretului de vanzare. Controlul Curtii de Conturi nu a fost inca finalizat.
Ursache a afirmat ca, in cazul anularii contractului de privatizare, SNTR nu va reveni in portofoliul statului, urmand sa fie reluate in scurt timp procedurile de vanzare sau cesionare a contractului.
"Nu este un obiectiv care sa ramana neprivatizat. Pe piata exista interes pentru SNTR. De fapt, in cazul Tutunului Romanesc au fost mereu investitori interesati", a adaugat oficialul AVAS.
Consortiul care a preluat SNTR este format din Galaxy Energy International Ltd. BVI, firma inregistrata in Insulele Virgine, si compania italiana CTS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO