Eveniment

AVAS preia toate obligatiile BCR in procesele legate de Bancorex

02.11.2004, 00:00 35

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se subroga in drepturile si obligatiile Bancii Comerciale Romane rezultate din activitatea desfasurata de Bancorex pana la data radierii din Registrul Comertului si va reprezenta statul in toate procesele legate de fosta banca de comert exterior.
Decizia a fost reglementata printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta Guvernului de saptamana trecuta.
In actul normativ se precizeaza ca sumele de plata stabilite in sarcina BCR sau a AVAS vor fi suportate din bugetul de venituri si cheltuieli al Autoritatii si vor fi recuperate prin executarea garantiilor statului la Bancorex, potrivit Mediafax.
OU 18/2004, prin care se reglementau si unele probleme juridice determinate de fuziunea prin absorbtie a BCR cu fosta Banca Romana de Comert Exterior Bancorex, prevedea ca statul va garanta in continuare toate raspunderile, inclusiv daunele directe si indirecte, rezultate din sau in legatura cu litigiile determinate de activitatea acestei banci.
In iunie 2003, Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, ca sumele care fac obiectul litigiilor in care Banca Comerciala Romana este parte, rezultate din activitatea Bancorex, vor fi garantate irevocabil si neconditionat in numele si in contul statului, in favoarea BCR.
Presedintele AVAS Mircea Ursache a declarat pentru ZF ca noul act normativ a fost elaborat pentru protejarea BCR, pornindu-se in principal de la cazul Dac Air. Societatea Dac Air a primit de la Bancorex o linie de creditare de 20 mil. $, din care a primit doar 6 mil. $. Cum o parte din creditele Bancorex au fost preluate de BCR, Dac Air s-a indreptat asupra acesteia. Societatea a actionat in instanta BCR si a obtinut o sentinta definitiva care obliga banca sa plateasca diferenta de 14 mil. $ din linia de creditare.
"Aceasta ordonanta a fost adoptata in conditiile in care BCR se afla in plin proces de privatizare. Ori, este foarte greu sa explici opiniei publice ca pentru BCR 14 mil. $ nu reprezinta o suma mare si ca oricum si-ar fi recuperat banii de la stat pentru ca s-ar fi indreptat in instanta impotriva statului. Dar, daca s-ar fi ajuns la poprirea conturilor bancii, valoarea actiunilor ar fi putut sa scada in conditiile in care BCR nu are nici o vina in acest caz. Noi tocmai acest lucru am incercat sa facem: sa pastram valoarea actiunilor ridicata si sa dam o garantie deponentilor ca banca nu are nici o vina, ci ca este vorba despre efectul unei fuziuni", a declarat Mircea Ursache. "Este aproape acelasi lucru pe care l-am facut in cazul Distrigaz si Electrica de la care am preluat creante de peste 6.000 de miliarde de lei pentru a putea realiza privatizarea", a adaugat resedintele AVAS.
El a mai spus ca actul normativ ii va permite AVAS sa intre ca actionar la Dac Air, cu 8%, cu obligatia de a depune diferenta de capital social de 14 mil. $. "Urmeaza ca in aceasta saptamana sa avem o prima intalnire cu reprezentantii Dac Air", a mai spus Ursache.
Procesul de fuziune prin absorbtie a Bancorex de catre Banca Comerciala Romana a inceput in prima parte a anului 1999, ca solutie de salvare a Bancorex, cea mai mare banca de la acea vreme.
Sumele solicitate in litigiile inregistrate in urma activitatii Bancorex se ridicau, la jumatatea anului trecut, la 266 miliarde lei si 132 milioane dolari. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO