Eveniment

Avocaţii români încearcă să ducă investitori în Bulgaria

Autor: Cristi Moga

23.11.2010, 23:10 37

Avocaţii firmei Dănilă, Petre & Asociaţii, un jucător detalie medie de pe piaţa de profil, îşi propun să asiste firmelelocale interesate să se relocheze în Bulgaria, o piaţă pe care oprezintă drept un paradis fiscal, cu un "regim stabil în ultimiizece ani".

"Avem patru investitori interesaţi să se relocheze, iarsăptămâna viitoare vom începe procedurile în acest sens. Unuldintre aceştia este producător de mobilă, care lucrează 95% pentruexport, în pieţe precum Franţa, Germania şi Spania. Un altinvestitor interesat să se relocheze importă marfă din Israel şiSUA şi distribuie în toată Europa. În decurs de o săptămână şijumătate vom avea întâlniri cu toţi clienţii noştri pentru a leexplica avantajele relocării în Bulgaria", a declarat CristianPetre, senior partner al casei de avocatură.

Dănilă Petre & Asociaţii a deschis un birou de consultanţăîn Ruse, la 65 de kilometri de Bucureşti, unde are o echipă formatădintr-un administrator şi patru contabili, pentru asistenţăjuridică firma colaborând cu avocaţi de la alte firme dinBulgaria.

Principalele avantaje invocate de avocat sunt legate de cotelemai mici pentru impozitul pe profit (10% în Bulgaria, 16% înRomânia), pe venit (10% - 16%), dividende (5% - 16%) sau TVA (20% -24%), în timp ce la capitolul dezavantaje Petre a menţionat doarstarea drumurilor, "care sunt cam ca în România". Referitor lacriminalitatea din Bulgaria, avocatul a spus că el nu a observat încălătoriile sale în ţara vecină aşa-numiţii "racheţi", care ţineauadesea prima pagină a ziarelor.

"Relocarea trebuie să fie o primă opţiune pentru producători şidistribuitori, nu pentru prestatorii de servicii. Pentru osocietate mică şi medie Bulgaria reprezintă o opţiune pentru orelocare totală. Nu am făcut un calcul privind numărul de clienţipe care i-am putea atrage în Bulgaria, deoarece investitorii românise lasă greu cuceriţi de mecanisme de acest gen. Sunt mai puţinvizionari", a spus Petre, care conduce o firmă cu 17 avocaţi şiestimează c va obţine prin subsidiara din Bulgaria venituri de1-1,5 mil. euro pentru 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO