Eveniment

Azi, ziua cea mai grea la Bursa

30.05.2005, 19:21 19

Actiunile celor trei companii ale grupului Rompetrol listate pe piata de capital vor reveni azi la tranzactionare, dupa clarificarea cazului Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol.

Parerile brokerilor privind evolutia viitoare a actiunilor sunt impartite, in conditiile in care in continuare nu este clar cum va fi afectata activitatea companiilor listate de ancheta principalului actionar al grupului. Cert este ca unii dintre investitori vor incerca sa speculeze azi evenimentele de la finalul saptamanii trecute, iar oscilatiile actiunilor ar putea fi extrem de ample.

"Actiunile vor reveni la tranzactionare luni pentru ca lucrurile au fost clarificate si nu mai exista nici un motiv sa le mentinem suspendate pentru ca investitorii au fost informati cu privire la ce se intampla cu ancheta", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori.

Actiunile Petromidia, cea mai importanta societate a grupului, au fost suspendate de la tranzactionare vineri, dupa ce joi scazusera puternic spre final ca urmare a informatiilor cu privire la iminenta arestare a lui Patriciu. Panica investitorilor s-a vazut insa la Bursa de la Sibiu unde se tranzactioneaza contracte futures avand la baza actiunile Petromidia. Cotatia contractelor futures cu scadenta la finalul lunii iunie s-a prabusit cu 17% pana la 749 lei/actiune, iar contractele cu scadenta in septembrie au coborat cu 10,5% pana la 870 lei/actiune. Ultima tranzactie de la Bursa, de joi, se realizase la 834 lei/actiune, in scadere cu 6% fata de miercuri.

O parte dintre investitorii de la Sibiu au incercat vineri sa isi acopere riscul de scadere a actiunilor Petromidia pe care le-au cumparat la Bursa de la Bucuresti si pe care nu au putut sa le vanda joi, achizitionand contracte futures la Sibiu prin care le dau dreptul sa vanda actiunile la finalul lui iunie sau septembrie la un pret fix stabilit de acum.

Unii dintre brokeri se asteapta ca reluarea tranzactionarii Petromidia la Bursa sa fie insotita de panica in randul unora dintre investitori.

"Cred ca la inceput va fi Çscapa cine poateÈ. Din punct de vedere teoretic actiunile sunt bune de cumparat, dar este posibil ca in functie de rezultatele anchetei sa existe unele masuri cu caracter retroactiv asupra companiei", spune Adrian Ceuca, director de tranzactionare la SSIF Broker din Cluj.

Alti brokeri afirma insa ca faptul ca Dinu Patriciu nu a fost arestat va fi perceput drept un factor pozitiv de catre piata.

Brokerii se asteapta ca si in urmatoarele zile cele trei companii sa aiba evolutii asemanatoare, in sus sau in jos. Evolutia din ultimele luni a actiunilor Petromidia a aratat ca ancheta derulata de procurori a cantarit mai mult in evolutia cotatiilor decat rezultatele financiare raportate de companie.

Pe trei luni ale acestui an Petromidia a anuntat un profit net de 60 milioane de euro. In primul trimestru al anului trecut, compania pierduse 2,4 milioane de euro. Anul trecut, Petromidia a realizat, in premiera, un profit net de 11,8 mil. dolari la o cifra de afaceri de 1,44 mld. $.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO