Eveniment

Banca Transilvania si Petromidia, in topul firmelor vizate de preluari

06.10.2005, 19:40 21

Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare (Petromidia) se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate pentru a fi preluate de grupuri occidentale, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank.

Potrivit RCB, Banca Transilvania, cu o cota de piata de 3%, este vizata de cativa ani de catre insitutiile occidentale de credit, insa conducerea considera ca o eventuala preluare nu va avea loc inainte de 2007.

Pe langa cele doua grupuri romanesti, in top au mai fost incluse, din Polonia, compania petroliera Grupa Lotos precum si producatorul de software Prokom Software. Pachetul majoritar de actiuni al Grupa Lotos, este controlat de stat, iar analistii estimeaza ca grupul va fi privatizat in curand.

Prokom se afla intr-o etapa de consolidare, insa, datorita pozitiei dominante de pe piata poloneza de profil, ar putea reprezenta o achizitie interesanta.

Conform RCB, investitorii occidentali s-ar putea arata interesati de preluarea bancii turcesti TSKB Yatirim Ortakligi, specializata in emisiuni de obligatiuni. Avantajul acestei institutii consta in nivelul ratingurilor, superior celor ale concurentilor.

Cea de-a doua companie turca nominalizata este firma de asigurari Gunes Sigorta, care ocupa a sasea pozitie in topul national de profil.

Compania este controlata de Vakifbank, grup care se afla in curs de privatizare, ceea ce i-a determinat pe analisti sa preconizeze ca Gunes Sigorta ar putea fi privatizata in cursul anului viitor.

Compania croata Pliva, cel mai mare grup farmaceutic din regiune, ar putea reprezenta, de asemenea, o tina pentru firmele occidentale. In prezent detinuta in proportie de 60% de investitori institutionali, Pliva produce medicamente generice pe care le exporta in Europa de Est si de Vest, SUA si Rusia.

Compania farmaceutica ceha Zentiva, care a incheiat un acord de preluare a Sicomed Bucuresti, ar putea, de asemenea, trezi interesul grupurilor occidentale, intrucat nu are in prezent un investitor stra-tegic. Zentiva este bine pozitionata pe pietele din Europa de Est, statele baltice si Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO