Eveniment

Bancherii au pus deoparte 4,6 mld. € pentru pierderile din credite

Bancherii au pus deoparte 4,6 mld. € pentru pierderile din credite
10.08.2010, 23:59 32

Bancherii au constituit în iunie provizioane de aproape unmiliard de lei (236 mil. euro) pentru a acoperi pierderile generatede creditele neperformante. În primele şase luni provizioanele aucrescut cu 4 miliarde de lei, până la un vârf de 20,2 miliarde delei (4,6 mld. euro), arată datele BNR. Cheltuielile mari au făcutca la nivel agregat băncile să înregistreze o pierdere netă lasfârşitul primului semestru.
Analiştii spun că în situaţia în care nu se conturează o revenire aeconomiei anul acesta, deteriorarea portofoliilor de credite vacontinua până în 2011, iar băncile vor fi nevoite să constituieprovizioane mai mari.
"Evoluţia creditelor neperformante este în linie cu evoluţiaeconomiei şi atâta timp cât economia nu este complet refăcută, înciuda îmbunătăţirii anumitor indicatori, probabil nu vom vedea odescreştere a provizioanelor mai devreme de 2011. Vorbim însă aicide o incertitudine destul de ridicată", comentează Lucian Anghel,economistul-şef al BCR.
La sfârŞitul primului semestru creditele cu întârzieri la pla tămai mari de 90 de zile însumau 29,7 mld. lei (6,8 mld. euro), fiindîn creştere cu 30% comparativ cu luna de cem brie. Valoareaajustată cu garanţiile a creditelor tre cute în categoria pierdereera de aproape 18 mld. lei. Potrivit nor me lor BNR, aceste sumetrebuie provizionate integral.
Deteriorarea apare acum mai accentuat la nivelul fir me lor mici şimijlocii, care se confruntă cu o perioadă prelungită de vânzări înscădere. Totodată, problemele IMM-urilor sunt am plificate şi decreşterea arieratelor statului.
Bancherii încearcă acum să contrabalanseze deteriorarea por tofoliilor de credite prin acordarea de împrumuturi noi, prin caresă-şi consolideze baza de venituri, doar în mai şi iunie expunereape clienţi nonfinanciari urcând cu aproape 13 mld. lei (3 mld.euro), până la 206 mld. lei.
Provizioanele pun presiune pe profitabilitatea băncilor, ast fel căîn primele şase luni întregul sistem bancar a înre gis trat opierdere netă de 50 mil. euro, potrivit standar de lor lo ca le decontabilitate (RAS). Bancherii se aşteaptă acum la un nou val decredite neperformante din cauza reducerii cu 25% a salariilorbugetarilor şi a majorării TVA cu cinci puncte procentuale.
Amploarea impactului măsurilor de ajustare fiscală asupraportofoliilor de credite rămâne deocamdată incertă, chiar dacăbancherii spun că se observă cum unii clienţi încep să-şireprioritizeze cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO