Eveniment

Bancherii si functionarii publici au avut salarii mai mici in aprilie fata de anul trecut

Bancherii si functionarii publici au avut salarii mai mici in aprilie fata de anul trecut
07.06.2010, 23:44 52

Salariile angajatilor din banci si din administratia publica auscazut in aprilie comparativ cu aceeasi perioada din ultimii doiani, in timp ce in sectorul industrial castigurile medii nete auinregistrat un avans de 13%.

Salariul mediu net la nivelul intregii economii a crescut inaprilie cu mai putin de 2% fata de anul trecut, ajungand la 1.436de lei (342 euro). Bancherii au avut salarii mai mici cu pana la12% fata de 2008 la sfarsitul primelor patru luni din an, insaraman printre cei mai bine platiti salariati din economie. Salariulmediu in banci a ajuns in aprilie la 3.439 lei (831 euro), fiind cuaproape 6% mai mic fata de acum un an. Motivul?

"Bancile care inca mai fac recrutari ofera, in general, salariimai mici cu 15% fata de anul trecut sau acum doi ani pentrupozitiile de specialist, de exemplu. O alta explicatie pentruscaderea salariului mediu din banci este ca angajatii au ramas peaceleasi salarii ca in anii trecuti, fara sa mai aiba parte decresteri salariale", sustine Mirela Marinescu, recruitment directorin cadrul firmei de recrutare APT, care ofera si servicii deleasing de personal si de relatii publice, cu afaceri de 12,27milioane de euro anul trecut. Pe de alta parte, datele centralizatede ZF pe baza statisticilor de la INS in primele patru luni ale lui2010 si 2009 arata ca salariatii din banci au avut salarii cu 1%mai mari fata de primele luni ale anului trecut. Specialistii spunca angajatorii care au facut restructurari au concediat angajatiicu salarii mai mici, iar media salariilor celor ramasi a crescut. Oalta explcatie pentru cresterea salariului mediu pe economie incomparatie cu anul trecut o reprezinta si faptul ca au crescutcererile de angajati din industria IT, care primesc, in general,oferte salariale mai mari decat in alte domenii.

"Bancile inca mai fac recrutari pe partea de specialisti, insanu atat de multe ca inainte, chiar si nevoia de forta de vanzari ascazut. Ofertele salariale difera de la banca la banca: daca unspecialist recrutat de o banca mica primeste in medie 2.500 de leinet, la o banca mare salariul oferit pentru aceeasi pozitie este depeste 3.000 de lei net", mai spune Marinescu. Lucrurile se schimbainsa pentru pozitiile de entry-level, unde salariul oferit nu maidepaseste 2.000 de lei net, ca in anii precedenti.

In administratie, scaderea salariului mediu a fost de mai putinde 2% fata de anul anterior, pe fondul eliminarii de la inceputulanului a unor sporuri pe care le primeau functionarii publici, cumar fi sporul de manager public (care reprezenta pana la 55% dinsalariul de baza) si sporul pentru complexitatea muncii (careajungea pana la 25% din salariul brut lunar).

Statistica arata ca salariile din industrie au crescut inultimii trei ani cu 13%, iar specialistii spun ca, spre deosebirede anii anteriori, au fost mai multe cereri de specialisti si deaceea salariul mediu a crescut in acest sector.

"Au fost mai multe comenzi de ingineri mecanici, pentruindustria constructoare de masini. Ofertele salariale sunt aceleasica in 2008, dar sunt mult mai multe cereri decat anul trecut sauacum doi ani, intrucat zeci de pozitii sunt scoase lunar de catreangajatori", mai spune Marinescu. Un inginer incepator are unsalariu net de 1.600 de lei si poate ajunge la 3.000- 4.000 delei.

Firmele nu angajeaza in zonele cu multisomeri

Angajatorii romani sunt mai optimisti in ceea ce privestevolumul angajarilor in urmatoarele trei luni, insa majoritatea(60%) spun ca isi vor mentine numarul actual de angajati inurmatoarea perioada, arata cel mai recent studiu Manpower, unul dincei mai mari jucatori de pe piata locala de recrutare, cu afaceride 12,6 mil. euro anul trecut.

Previziunea neta de angajare (diferenta dintre procentulfirmelor care estimeaza o crestere a numarului de angajari siprocentul companiilor care estimeaza o scadere a volumului deangajari) este pentru prima data pozitiva, de 2%, dupa ce inultimele cinci trimestre consecutive angajatorii aveau previziuninegative. Astfel, 21% din angajatorii romani anticipeaza o cresterea recrutarilor, in timp ce 19% cred ca volumul de noi angajari vascadea.

"Regasirea echilibrului in anul 2010 va fi influentata pe de oparte, in mod pozitiv, de cresteri temperate - dar constante - alepreviziunilor de angajare, iar pe de alta parte, in mod negativ, decontinuarea cresterii ratei somajului", sustine CameliaStanculescu, general manager al Manpower Romania. Daca pentruangajatorii din centrul tarii previziunea neta de angajare este de22%, cele mai mari valori negative ale activitatii de angajare suntinregistrate in regiunile nord-est (-7%) si sud-vest (-15%).

De altfel, in aceste zone s-a inregistrat si cea mai mare rata asomajului in luna aprilie: 14,09% in Vaslui, 13,5% in Mehedinti si10,5% in Caras- Severin.

La nivel national, rata somajului a ajuns in aprilie la 8,07%,in prezent existand 738.000 de someri. Studiul s-a realizat pe unesantion de 751 de directori de resurse umane din companiile de pepiata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO